Muzika

Dubrovački bend "Silente" za "Nezavisne": Uvijek tražimo neki novi put gdje nismo bili

Dubrovački bend "Silente" za "Nezavisne": Uvijek tražimo neki novi put gdje nismo bili
Foto: Ilustracija | Dubrovački bend "Silente" za "Nezavisne": Uvijek tražimo neki novi put gdje nismo bili

Bend "Silente" iz Dubrovnika, koji se proslavio širom regiona pjesmama "Terca na tišinu", "Neobranjivo" i "Još jednom", objavio je svoj novi singl i video-spot za numeru "Malo magle, malo mjesečine".

Nova pjesma je po riječima članova dubrovačkog sastava najavna numera njihovog dugo očekivanog albuma.

"Tematika je ta da se iste stvari čine drugačijima pod drugim svjetlom pa vuk ispadne dobar, a vrana bijela. I to nije prevara. Uvijek je tako u životu i vlastiti osjećaji su nas puno puta prevarili i pobjegli na drugu stranu. O tome pjevamo. Ta stvar se da malo naštimati. Ne možeš potpuno, ali da se malo usmjeriti sebe u to živiš li za nešto ili za nešto gineš", rekao je u intervjuu za "Nezavisne" basista i tekstopisac benda "Silente" Sanin Karamehmedović. Otkrio je i da su više puta svirali  u BiH i da bi rado ponovo došli, ali da trenutno nemaju zakazane nastupe ovdje.

NN: Istakli ste da je ova pjesma naslovni singl novog studijskog albuma. Možete li nam reći nešto više o samom albumu?

Karamehmedović: Album ima 14 stvari, a 12 njih je staro barem dvije godine, dvije su potpuno nove, tako da to za nas baš i nije novi materijal, ali dugo ga već zamišljamo kao album. Dobra je to cjelina, koja predstavlja naše radnje i osjećaje tih zadnjih dvije-tri godine. Uvijek je tako s albumima, uvijek predstavljaju komad tvog života. Ne vjerujemo da tu ima nešto bolje ili lošije, jednostavno smo takvi bili tih dana. Snimili smo ga kako smo ga i zamislili, bendovski, živo, rokerski, da ne zvuči preproducirano. Album se može preslušati djelomično na YouTubeu, potpuno na Deezeru, a skrivena četrnaesta pjesma može se naći isključivo na CD-u.

NN: Za pjesmu ste istakli da ste je čuvali za kraj jer je posebna. Da li ste pod tim mislili na note koje na najbolji način opisuju zvuk sastava "Silente"?

Karamehmedović: Naslovne pjesme su uvijek posebne, izabrane su jer najbolje nose duh benda i albuma u tom trenutku. Pjesma je bogata, zabavna, a vokali su posloženi kao muško-ženski duet u stilu nekih naših prijašnjih radova. Ima i posebnijih pjesama od nje na albumu, ali "Malo magle, malo mjesečine" je frontmen ovog albuma i najbolje zaukružuje tu priču.

NN: Za ovu pjesmu je snimljen i video-spot. Možete li nam reći nešto više o tematici samog spota, koliko ste dugo radili na njemu te ko je sve bio zadužen za ekranizaciju pjesme?

Karamehmedović: Spot smo snimali u šestom mjesecu u Dubrovniku u kazalištu "Marin Držić". Grad je bio prepun turista, jedva smo to izveli. Snimali smo dva-tri dana tada i jedan dan u osmom mjesecu. Dio koji je sniman u kazalištu je zapravo bio manje zahtjevan jer je kazalište impresivno već samo po sebi, a ovaj drugi dio sniman u prostoriji kluba "Orlando" u Dubrovniku je tehnički bio jako zahtjevan zbog korištenja sprava za maglu, projektora i posebne rasvjete. Miran Brautović iz "Palm Productionsa" je vodio sve, ali već smo surađivali s njim i znamo kakav je, tako da nismo sumnjali da će i te zahtjevne scene dobro ispasti. Htjeli smo ubaciti lika koji će pratiti tu promjenu magle i mjesečine. Romano Nikolić glumi dvije suprotnosti jednog lika i pretvaranje iz bijelog u crno. Fantastično je odglumio tu unutarnju borbu čovjeka i dvije strane koje se neizbježno dijele i spajaju. A svi se mi dijelimo. Marija Jozipović je body paint majstorica, koja nam je pomogla da ta naša zamisao liči na nešto.

NN: Da li se tokom snimanja video-spota desila neka interesantna anegdota koju ćete rado pamtiti?

Karamehmedović: Pa, recimo, nismo uračunali ekstremne temperature već u lipnju, a bio je stvarno kaos. Namazali smo Romana u crno i krenuli svirat, ali ne možeš se prestat znojit. Kapa sa nas. Romano u spotu ima ulogu frontmena benda, a kako naš Tibor inače na pozornici ima fizički prilično zahtjevan preformans, jer on ne prestaje skakutati naokolo, Romano ga je htio imitirati. I odlično ga je uhvatio, prefektno, ali kad se krenula crna boja otapati s njega to je bila scena kao kad se rastapa ona vještica iz Oza.

NN: Bend je s pravom možemo reći privukao pažnju javnosti cijelog regiona, a singlovi poput "Terca na tišinu" i "Još jednom" su na prvo slušanje osvojili srca slušalaca. Da li ste po osnivanju benda sanjali da će "Silente" tako brzo osvojiti srca publike i kada biste vratili vrijeme unazad da li postoji nešto što biste mijenjali?

Karamehmedović: Sanjali jesmo. Još sanjamo. Uvijek smo imali velike snove, ali da smo realno očekivali ovakav uspjeh, to ne. Smatramo da smo ga zaslužili jer naš trud je ogroman i radimo već dugo i predano. Volio bih da sam prije tri godine imao znanje koje imam sad. Mislim da bismo bili puno veći i bolji sada. Ali ne volim razmišljati o tome, život ne funkcionira tako, život je jednosmjerna cesta. Ničeg se ne sramim, a ponosan sam na puno stvari. I na bend i na sebe i na sve što radimo. Nekad smo igrali na sigurno, nekad smo riskirali. I opet ćemo. Bez obzira na sve i bez osvrtanja. Kako god da ispadne, uvijek ćemo težit da budemo bolji i drugačiji, uvijek ćemo gledat ima li neki novi put gdje nismo bili. Imamo dovoljno vjere u sebe, a kad zafali onda idemo na sreću. Pa gdje nas dovede.

NN: Nakon premijere ovog singla, da li su u najavi koncerti i gdje vas publika može čuti u nekom narednom periodu?

Karamehmedović: Imamo veliki povratnički koncert u Zagrebu 17. novembra u Domu sportova. Tu ćemo krenuti. To je jedini koncert koji radimo ove godine. Nakon toga ćemo vidjeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije