Muzika

Duhovna muzika za ozbiljnost banjalučke sale

Duhovna muzika za ozbiljnost banjalučke sale
Foto: N.N. | Duhovna muzika za ozbiljnost banjalučke sale
Milan Rakulj

BANJALUKA - Pijanista Mihajlo Zurković i violončelista Marko Miletić, ugledni umjetnici iz Novog Sada, u velikoj koncertnoj sali Banskog dvora predstavili su se banjalučkoj publici u nedjelju uveče, četvrte večeri drugog izdanja Međunarodnog festivala umjetničke muzike "Jesenja sonata".

Ova dva muzičara sa bogatim biografijama, oba zaposlena na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, čija saradnja traje dugi niz godina, kažu da su zaljubljeni u muziku.

"Iznenađen sam Banskim dvorom kao celinom, zatim salom. Festivalski program je izvrstan i od kada smo došli, sve je na visokom organizacizacijskom nivou. Ovaj program i ovaj prostor, kao i ovaj grad, imaju šta da pruže. Sale su pune, što je meni neverovatno, jer svi mi koji smo na ovim prostorima bivše Jugoslavije posle rata počinjali da se bavimo organizacijom festivala, morali smo ponovo privući staru publiku, a ove mlade vaspitati da dolaze na koncerte. Vi ste u tome uspeli i čast mi je što smo dio ovogodišnjeg festivala", kazao je Mihajlo Zurković.

Publika je imala priliku da čuje kompozicije Johana Sebastijana Baha, Sergeja Prokofjeva, Davida Popera, Kloda Debisija, Sergeja Rahmanjinova, ali i "Legendu o Jefimiji" Miloja Milojevića.

"Sve je duhovna muzika, a sada se desilo da smo repertoar tako sastavili. Imamo različite repertoare. Procenjujemo ozbiljnost festivala, ocenjujemo salu u kojoj ćemo da nastupamo i vreme u godini, a u ovom momentu smo u tom elementu. Jesenje vreme uvek vuče na tu stranu", naveo je Marko Miletić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije