Muzika

Dušica Blaženović za "Nezavisne": Neophodno je da se uveća Simfonijski orkestar NP RS

Dušica Blaženović za "Nezavisne": Neophodno je da se uveća Simfonijski orkestar NP RS
Foto: Ustupljena fotografija | Dušica Blaženović za "Nezavisne": Neophodno je da se uveća Simfonijski orkestar NP RS

Dušica Blaženović je violinistkinja koja je nastupala kao članica brojnih sastava i orkestara u zemlji i regionu, među kojima su orkestar Opere narodnog pozorišta u Beogradu, Simfonijski i opera orkestar u Sarajevu, Gudači Svetog Đorđa, Nova beogradska opera i brojni drugi, a trenutno je angažovana u Simfonijskom orkestru Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) na poziciji koncert-majstora.

Blaženovićeva će sa violončelistom Pavlom Popovićem i pijanistom Markom Bogdanovićem 27. aprila, s početkom u 20 časova, izvesti koncert naziva "Osvit", koji se održava u sklopu ciklusa koncerata "Introdukcije".

Ovaj ciklus koncerata osmišljen je da publiku upozna sa najvećim djelima kamerne muzike, ali i kadrovski sa nedavno osnovanim Simfonijskim orkestrom NP RS.

Koncert "Osvit" donosi djela Volfganga Amadeusa Mocarta, Johanesa Bramsa, Sergeja Rahmanjinova, Gaetana Punjanija i Frica Krajslera, koja uz note tragike pokazuju majstorstvo izvođača i na neki način predstavljaju bitne prekretnice u violinističkoj literaturi.

Više o samom koncertu, Simfonijskom orkestru NP RS i daljim planovima Blaženovićeva je govorila za "Nezavisne".

NN: U Narodnom pozorištu Republike Srpske (NP RS) izvodite koncert "Osvit", pa nam za početak recite o kakvom koncertu je riječ?

BLAŽENOVIĆ: Reč je o koncertu koji je "romantičarski" koncipiran, imamo dva dela koja u užem smislu pripadaju tom periodu, jedno je izdanak klasicizma, drugo je neobarokno, ali svako od njih odiše bogatom lirikom i izrazito emotivnog su karaktera.

NN: Naziv koncerta je "Osvit", kakva se simbolika krije iza njega?

BLAŽENOVIĆ: Naziv koncerta jeste simboličan. Ja sam veoma dugo orkestarski muzičar, uglavnom operski. Takav rad je vrlo zahtevan, jer je podređen mnogim faktorima. Ovakav koncert odnosi se na izlazak na scenu, izlazak orkestarske rupe, okretanje sebi.

NN: U repertoar su uvrštene "Sonata za violinu i klavir br. 3" Johanesa Bramsa i "Preludijum i Alegro za violinu i klavir" Frica Krajslera, koje se smatraju bitnom literaturom za razvoj violinističke muzike. Koliko je zahtjevno izvoditi ovakva djela i na koji način će oblikovati koncert?

BLAŽENOVIĆ: Ova dva dela su pre svega tehnički i kondiciono jako zahtevna, pogotovo u kombinaciji sa ostatkom programa koji je takođe muzički iscrpan, ali mislim da smo dobar tim u kome jedni druge i dalje inspirišemo u momentima koji su ključni.

NN: Po čemu će se ovaj koncert razlikovati od ostalih iz ciklusa "Introdukcije", šta je njegova specifičnost?

BLAŽENOVIĆ: Ne bih izdvajala ovaj koncert od ostalih iz ovog ciklusa, osim što je program uglavnom solistički, što se i očekuje od mene kao lidera ovog orkestra.

NN: Pored Vas, imaćemo priliku da čujemo i violončelistu Pavla Popovića, kao i pijanistu Marka Bogdanovića. Kako je tekla saradnja sa kolegama, da li ste zadovoljni rezultatima?

BLAŽENOVIĆ: Sa Markom sarađujem decenijama, ta saradnja je uvek funkcionisala, poznajemo se kao muzičari, a i kao ljudi. Tu nema greške iako je to retkost. Sa Pavlom prvi put sarađujem u okviru kamernog ansambla i smatram da smo veoma brzo prevazišli rizike koje to nosi.

NN: U Simfonijskom orkestru NP RS angažovani ste na poziciji koncert-majstora. Koliko je izazovno i zahtjevno ispuniti ovu ulogu i kako joj Vi pristupate?

BLAŽENOVIĆ: Moja pozicija je izuzetno zahtevna, ne toliko u sviračkom smislu koliko u smislu odnosa sa ljudima, postavljanja granica i pravila, a opet inspiracije drugih i održavanja zdravih ljudskih odnosa. Smatram da su prijatno okruženje i otvorenost uslov za dobar rad, tako da ovu poziciju shvatam kao izazov.

NN: Bili ste član brojnih sastava, kako Vam se čini Simfonijski orkestar NP RS, talenti, potencijali i budućnost?

BLAŽENOVIĆ: Ovaj orkestar smatram izuzetno kvalitetnim, sa ogromnim potencijalom. Odličan je odnos iskusnih i manje iskusnih članova, svi su spremni na saradnju. Ono što bih naglasila jeste neophodnost njegovog uvećanja, do sada nismo ni na 30 odsto osnovnog kapaciteta. Neophodno je animirati lokalne muzičare, praviti orkestarske radionice za studente, približavati im orkestarsku problematiku i pružiti priliku da budu u ovoj priči u daleko većem broju u nekoj bliskoj budućnosti.

NN: Kakvi su Vam planovi za budućnost u profesionalnom segmentu?

BLAŽENOVIĆ: Moji planovi su, uz sve ovo što već radim, posvećivanje popularnijim oblicima. Imam dosta očeve muzičke zaostavštine kojoj želim da udahnem život, što podrazumeva dosta vremena u pisanju aranžmana, u studiju, organizaciji muzičara i proširenje odgovornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije