Muzika

Nizozemski hor "Slavuj" u Centru za kulturu "Semberija"

Nizozemski hor "Slavuj" u Centru za kulturu "Semberija"
Foto: Annemarieke Melman | Nizozemski hor "Slavuj" u Centru za kulturu "Semberija"

BIJELJINA - Nizozemski hor "Slavuj" pod vodstvom dirigenta Ive Boswijka nastupiće 4. maja od 20 časova u Centru za kulturu "Semberija", a ulaz na koncert je slobodan.

Kako je navedeno u saopštenju Centra za kulturu "Semberija", mješoviti hor sastoji se od 27 članova, a fokus ovog sastava su tradicionalne pjesme svih balkanskih zemalja i zemalja oko Crnog mora.

"Horsko pjevanje članovi hora izmjenjuju sa solo, duetima i kvartetima, dajući svakoj pjesmi vlastitu dinamiku i zvuk. Većina melodija i tekstova izvedena je iz narodne tradicije, kao i određeni broj aranžmana, ali mnoge jedinstvene aranžmane za 'Slavuj' je napravio upravo dirigent Ivo Boswijk", pojašnjeno je u saopštenju.

Dalje navode da je nekoliko članova hora istočnoevropskog porijekla, a da jedan od basova u horu takođe ima široko znanje gotovo svih jezika Balkana i zemalja oko Crnog mora, uključujući i stare dijalekte koji se gotovo ne govore ili se više ne govore.

"Zahvaljujući njegovim prevodima na nizozemski, horisti znaju šta izražavaju u pjesmama koje pjevaju", zaključeno je u saopštenju.

Hor postoji više od 35 godina, a sjedište im je u Amsterdamu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije