Muzika

Dva gala koncerta banjalučkih tamburaša u Banskom dvoru

Dva gala koncerta banjalučkih tamburaša u Banskom dvoru
Foto: Borislav Brezo/Banski dvor | Dva gala koncerta banjalučkih tamburaša u Banskom dvoru

BANJALUKA - Gradski tamburaški orkestar Banjaluka održaće tradicionalni novogodišnji gala koncert u Koncertnoj dvorani Banskog dvora sutra sa početkom u 20 časaova, dok je reprizno izvođenje zbog velikog intersovanja publike zakazano za veče kasnije u istom terminu.

Ovo su tradicionalni januarski koncerti kojima Gradski tamburaški orkestar Banjaluka završava aktivnu godinu i predstavlja publici novi repertoar.

"Koncert je svake godine tematskog karaktera a ove godine smo se odlučili da to bude autorsko veče", rekao je "Nezavisne" dirigent Zlatan Mirić.

Na koncertu će nastupiti solisti Jovana Dabić, Ivona Šari, Nataša Grujinović, Aljoša Đumić, Sanjin Mirić i popularni bend "Triggersi", sa kojima će tamburaški orkestar izvesti nekoliko numera.

"Repertoar je sačinjen od mojih solo pjesama i kompozicija pisanih za tamburaški orkestar u posljednjih 10 godina. Izabrali smo kompozicije koje su osvajale nagrade na brojnim takmičenjima širom Evrope i koje naša publika već poznaje i pjeva, kao i kompozicije pisane za pozorišta. 'Balkaniera' je svita koju ćemo premijerno izvesti na koncertu", dodao je Mirić.

Gradski tamburaški orkestar Banjaluka osnovan je 2001. godine i nosilac je tamburaške muzike, ne samo u Banjaluci, nego i u cijeloj zemlji.

"Možemo se pohvaliti da je za naš koncert uvijek tražena karta više, pa nekad poželimo da postavimo i još jednu reprizu", pojasnio je Mirić.

Dodaje da je entuzijazam članova Gradskog tamburaškog orkestra i ljubitelja tambure mnogo pomogao u razvoju ljubavi prema tamburi.

"Mi se trudimo da njegujemo tradiciju ali i da budemo inovativni u sviranju i radu. Osim tradicionalne muzike na tamburi sviramo i džez, klasiku, ex-yu rok, sevdalinku... Tim potezom pokazujemo da tambura kao instrument može mnogo više da ponudi publici, ali i stičemo mlađe generacije koje polako ulaze u svijet tambure", kazao je Mirić.

Objašnjava da trenutno postoji više od 50 mladih svirača tambure na području Banjaluke zahvaljujući Umjetničkoj školi "Vlado Milošević" i Školi tambure Gradskog tamburaškog orkestra.

"U cilju promocije tambure organizujemo koncerte širom Republike Srpske i Bosne i Hercegovone, ali i upoznajemo opštine sa tamburom preko javnih časova i predavanja. Svake godine organizujemo tamburaški kamp u avgustu na kojem klinci rade sa eminentnim profesorima i pedagozima iz tamburaške branše", zaključuje Mirić za "Nezavisne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije