Muzika

Dvije decenije bez legendarnog Davorina Popovića

Dvije decenije bez legendarnog Davorina Popovića
Foto: N.N. | Dvije decenije bez legendarnog Davorina Popovića

Frontmen najdugovječnije bh. grupe "Indexi", Davorin Popović, napustio nas je na današnji dan prije 20. godina. Svojim glasom zauvijek se upisao u istoriju, a posljednji koncert zajedno sa "Indexima" otpjevao je 5. maja 2001. godine u Banjaluci.

Već tada Popović je znao da boluje od raka gušterače i bio je vidno slab, ali nije htio otkazati svoj nastup pred banjalučkom publikom. Sve do njegove smrti javnost nije znala za njegovu bolest, a preminuo je samo mjesec i po dana nakon koncerta. Imao je 55 godina.

"Kad ne bude mene, kada dođu drugi dječaci k'o ja...", samo su neki od stihova kojima se vječno upisao u srca svih generacija sa ovih područja, a koliko je ovaj umjetnik bio posvećen muzici govori njegova karijera koja je trajala skoro četiri decenije.

U cijeloj karijeri "Indexi" su imali samo dva studijska albuma dok je Davorin imao tri, ali su ga pratili kolege iz benda. U srcima svih ostale su zapisane balade koje se i danas rado slušaju poput "Sanjam", "Predaj se srce", "Da sam ja netko", "Bacila je sve niz rijeku", te mnoge druge.

Grupa "Indexi" osnovana je 1962. godine i bila je među prvim instrumentalnim sastavima u bivšoj državi. S obzirom da su tada svi članovi benda bili studenti, grupa je i dobila takav naziv. Legendarni Davor sam je sebe nazivao pjevačem, obično počinjući svoje priče "Slušaj, da ti pjevač nešto kaže...", ne dajući svojoj ulozi u "Indexima", jednako kao smislu svoga života, ni manje ni više od toga, nego samo pjevač, pa je tako s vremenom postao Pjevač.

U mladosti se bavio rukometom i košarkom, u košarci je bio je jedan od najtalentovanijih bekova u to doba u Sarajevu. Bio je kapiten Košarkaškog kluba "Mlade Bosne" (kasnije "KK Željezničar"), te kao standardni prvotimac odigrao je preko 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine. Bio je student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Muzičku karijeru počeo je u grupi "Pauci", a "Indexima" se pridružio krajem 1964. godine i do kraja ostaje njen zaštitni znak. Osamdesetih godina 20. vijeka često nastupa s "Mostarskim kišama", vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić. Sjajno izvodi pjesmu "Žute dunje" za soundtrack filma "Kuduz", a jednom je nastupio i na "Eurosongu", 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom "21. vijek" te zauzeo 19. mjesto.

Prije toga, Davorin je za "Eurosong" konkurisao 1967. s "Indexima" te kao solista 1993. na prvom samostalnom bh. izboru za "Pjesmu Europe". Davorin Popović je zajedno s "Indexima" dobitnik "Šestoaprilske nagrade" grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima, kao i estradne nagrade Jugoslavije.

Preminuo je 18. juna 2001. u Sarajevu, a sahranjen je 20. juna 2001. na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije