Muzika

Džejms Njumen britanski predstavnik na Evrosongu

Džejms Njumen britanski predstavnik na Evrosongu
Foto: Printscreen YouTube | Džejms Njumen britanski predstavnik na Evrosongu

Britanski javni servis BBC odabrao je kantautora Džejmsa Njumena za predstavnika na "Pjesmi Evrovizije". Njumen će u Roterdamu izvesti pjesmu "My Last Breath" (Moj posljednji dah).

BBC je odlučio da ove godine promijeni dosadašnji način izbora predstavnika. Prethodnih godina britanske pjesme za Evropu birali su gledaoci na televizijskom takmičenju, a ove godine je, u saradnji sa diskografskom kućom BMG, britanski javni servis interno odabrao predstavnika.

Džejms Njumen je kantauor koji stoji iza mnogih platinastih izdanja, dobitnik nagrade BRIT za britanski singl godine 2013. godine, a bio je nominovan i za nagradu Gremi.

Autor je i kompozicije Blame koju izvodi njegov mlađi brat Džon Njumen u saradnji sa di-džejom Kalvinom Harisom. Pesma je, osim u Velikoj Britaniji, bila prva na muzičkim top-listama u Holandiji, Švedskoj, Norveškoj i Meksiku.

Njumen je sarađivao i sa Edom Širanom, Toni Brekston, a kao pjevač je zapažen u pjesmi Therapy u kojoj sarađuje sa poznatim holandskim di-džejom Arminom van Burenom.

Iza pjesme My Last Breath kojom će Njumen predstaviti Veliku Britaniju u Roterdamu stoje Ed Druet, Adam Argajl i Ijan Džejms, koji je bio jedan od autora pobjedničke pjesme iz Azerbejdžana na "Evrosongu" u Diseldorfu 2011. godine.

Velika Britanija na "Pjesmi Evrovizije" učestvuje od 1957. godine i zabiležila je pet pobjeda.

Posljednji put su pobijedili 1997. godine, a od tada su čak četiri puta bili na posljednjem mjestu.

BBC je odabirom Džejmsa Njumena napravio veliku promjenu, pošto su prethodnih godina Britaniju predstavljali mladi i neafirmisani pjevači, koji nisu uspeli da predstave britansku muzičku industriju u pravom svjetlu zauzimajući pozicije u donjem dijelu tabele.

Saradnja sa diskografskom kućom BMG predstavlja zaokret za BBC koji je i ranije birao predstavnike interno, ali nisu tražili partnere koji bi im pomogli u potrazi za pjesmom.

Džejms Njumen nastupiće u finalu "Pjesme Evrovizije" u Roterdamu 16. maja, pošto Velika Britanija, kao članica tzv. Velike petorke, ima obezbijeđen direktan nastup u finalu.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije