Muzika

"Nišvil u Trebinju": Sadržajnije kulturno ljeto na jugu Srpske

"Nišvil u Trebinju": Sadržajnije kulturno ljeto na jugu Srpske
Foto: N.N. | "Nišvil u Trebinju": Sadržajnije kulturno ljeto na jugu Srpske

U Trebinju će 20. i 21. avgusta biti održan džez festival "Nišvil u Trebinju", sa ciljem da postane promoter kulturnog turizma Republike Srpske i regiona, dogovoreno je u ovom gradu na jugu Srpske na sastanku gradonačelnika Mirka Ćurića sa Ivanom Blagojevićem, osnivačem i direktorom džez festivala "Nišvil" iz Niša i Tanjom Đaković, pomoćnikom ministra prosvjete i kulture Republike Srpske.

Planirano je da festival bude održan nakon niškog festivala, a koristila bi se infrastruktura i medijska podrška koju ima festival u Nišu, sa namjerom da se u narednih pet godina stvori autohtoni festival koji bi privukao veliki broj posjetilaca.

Ivan Blagojević, osnivač i direktor džez festivala "Nišvila" precizirao je da će ove godine biti dvodnevna manifestacija džez muzike, a da se narednih godina produžava.

"Planirano je da festival ima prateće sadržaje, u istom konceptu kao festival u Nišu. Ovo će biti prilika da objedinimo sve strarosne grupacije. Koncept će biti mešavina umetničkih programa sa delom komercijalnih sadržaja. U narednih deset dana planirano je da se iskoncipira program koji će biti organizovan na Sportsko rekreativnoj zoni  Bregovi", rekao je Blagojević.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je, da je napravljen okvirni sporazum organizovanja festivala u Trebinju.

„Ideja je potekla prilikom naše posjete Nišu, a naše opredjeljenje je da svake godine trebamo da pravimo nove sadržaje i privlačimo nove ljude. Ovim festivalom ćemo u Trebinju okupiti cijeli region. Imamo ogromnu odgovornost ali kao odgovorni ljudi mi smo spremni da odgovorimo na ponos svih nas", rekao je Ćurić.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske kazala je da je sastanak privi korak u uspostavljanju saradnje sa festivalom u Nišu, a ono što predstoji je detaljnije razrađivanje programa i sa koncipiranjem i dogovorom oko finansijske konstrukcije.

"Trebinje ima razvijen festivalski život, a ono što nedostaje je upravo jedan festival džez muzike. Organizacijom ovog festivala, sigurna s, da će festivalski život u Trebinju zaista biti zaokružen", istakla je Đakovićeva.

Internacionalni džez festival "Nišvil", najposjećeniji džez festival jugoistočne Evrope, već godinama dosljedno brani evropske vrijednosti multikulturalnosti i strpljivo njeguje muzički ukus, a očekuje se da u narednih nekoliko godina takav imidž bude imao i u Trebinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije