Muzika

Džez standardi pod vedrim nebom

Džez standardi pod vedrim nebom
Foto: N.N. | Džez standardi pod vedrim nebom

BANJALUKA - Tradicionalnim džez standardima, koje su izveli Daniela Erceg, Marin Milutinović Maki, Jovan Erceg, Predrag Kovačević Peđa i Damir Ćorković iz banjalučkog džez sastava "JazzBless Band", u četvrtak uveče otvorena je treća sezona na otvorenom u Art dvorištu Kulturnog centra Banski dvor. Ovim koncertom, a nakon renoviranja spoljašnjosti zgrade, čelnici Banskog dvora najavili su seriju kvalitetnih nastupa domaćih muzičara i njihovih gostiju iz inostranstva.

"Iskreno me raduje što evo već treću godinu uzastopno nastavljamo s tradicijom održavanja kulturnih događaja u prostoru Art dvorišta Banskog dvora i što smo ponovo jedna od rijetkih ustanova kulture koja realizuje programske sadržaje tokom čitavog ljeta. Ovaj jedinstveni kamerni prostor na otvorenom zaista pruža mogućnost organizovanja raznovrsnih kulturnih sadržaja, a naš fokus u ovom mjesecu je usmjeren na predstavljanje kvalitetnih domaćih umjetnika i ansambala", kazao je Mladen Matović, direktor Banskog dvora, najavljujući da će sezona u Art dvorištu i Art terasi trajati sve do 20. septembra.

Matović je uvjeren da veliko interesovanje i maksimalna posjećenost programima na otvorenom ni ove godine neće izostati.

Daniela Erceg, vokalni solista sastava "JazzBless Band", za prostor Art dvorišta Banskog dvora, kao i za koncert, imala je samo riječi hvale.

"Prostor je fenomenalan, bašta je romantična, ugodna i da se sedi i sluša muzika i da se stoji, prošeta, zapleše. Publika je bila fantastična. Nemamo uvek ovako posvećenu publiku. Toliko su bili sjajni, da smo mi iz benda komentarisali da se osećamo da smo u nekoj možda drugačijoj i daljoj zemlji. Pratili su aplauzima svaki solo deo, oduševljeni smo ljudima", istakla je Ercegova.

Njeno mišljenje dijelio je i kolega iz benda Marin Milutinović Maki.

"Stavljanje ovog prostora u funkciju je dobra ideja. Ovo je mali prostor s velikom edukativnom dimenzijom. Ljudima su ponuđeni besplatni koncerti, kultura se plasira na jedan neposredan i nekomercijalan način. Vidno je da se ljudi ovdje osjećaju sasvim dobro, opušteno, a mi smo prezadovoljni njihovim reakcijama", naveo je Milutinović.

Već 12. avgusta u Art dvorištu biće održan koncert ansambla "Bandoneon Square", koji se žanrovski ne može svrstati ni u jednu specifičnu muzičku kategoriju, već se spektar melodija i ritmova širi od umjetničke muzike, tanga pa sve do džeza.

Muzički duo "Akvarel", koji u dvije boje, glasom Nemanje Lakića i zvukom gitare Stefana Tešanovića, "boji" i oživljava stare američke i brazilske klasike, nastupiće 15. avgusta, takođe u Art dvorištu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije