Muzika

Pratite nas na Google news

Eliza Tomelini oduševila banjalučku publiku

Eliza Tomelini oduševila banjalučku publiku
Foto: N.N. | Eliza Tomelini oduševila banjalučku publiku: Aplauzi me dižu na vrh planine
Milan Rakulj

BANJALUKA - Virtuoznim i nadahnutim izvođenjem čuvene italijanske pijanistkinje Elize Tomelini u ponedjeljak uveče u punoj Velikoj koncertnoj sali Kulturnog centra Banski dvor i u organizaciji ove ustanove završeno je drugo izdanje Internacionalnog muzičkog festivala "Jesenja sonata".

Banjalučka publika uživala je u kompozicijama Franca Lista i Sergeja Rahmanjinova, a u kratkim obraćanjima tokom koncerta Eliza Tomelini isticala je kako joj aplauzi prijaju i stvaraju iluziju da se nalazi na vrhu planine.

To nije govorila bez razloga jer upravo izvođenjem Listovih "Transcendentalnih etida" na teme Paganinija u originalnoj verziji iz 1838. godine, Tomelinijeva je prije nekoliko godina postala prva žena koja je to uspjela, a 2017. godine svirala je klavir na vrhu Monte Rosa, na 4.460 metara nadmorske visine.

Pijanistkinja je objasnila da joj je izrazito zadovoljstvo što je baš ona zatvorila ovogodišnji festival, koji je u četvrtak otvorio "Henšel kvartet" iz Njemačke.

"Drago mi je što sam svirala posljednja, znam da je ovo odličan festival i da su umjetnici i organizacija odlični. Sve je savršeno", rekla je Tomelinijeva.

Zamišljen kao elitni, višednevni muzički događaj, susret vrhunskih muzičkih umjetnika iz zemlje i inostranstva, kako kažu organizatori, ovaj festival je u potpunosti ispunio njihova očekivanja te postavio visoke umjetničke standarde za naredni period.

"Tokom pet festivalskih dana ugostili smo neka od najznačajnijih imena umjetničke muzike današnjice i, po ocjeni mnogih, uspjeli napraviti dodatni iskorak u organizacionom i kvalitativnom smislu. Posebno smo ponosni na maksimalnu posjećenost svih koncertnih večeri, kao i na reakcije priznatih umjetnika i učesnika festivala na nesvakidašnju akustiku Koncertne dvorane Banskog dvora. Maestralnim koncertom italijanske pijanistkinje svjetskog glasa Elize Tomelini na najljepši mogući način spuštena je zavjesa na ovogodišnje festivalsko izdanje", rekao je Mladen Matović, direktor Banskog dvora.

On je izrazio nadu da će "Jesenja sonata" u budućnosti postati tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija koja će stimulisati muzički i kulturni razvoj Banjaluke i Republike Srpske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije