Muzika

Engleski više nije jezik pop muzike

Engleski više nije jezik pop muzike
Foto: N.N. | Engleski više nije jezik pop muzike

Pop zvijezde prethodnih decenija su morale da pjevaju na engleskom jeziku ako su željele da osvoje globalno tržište. Ipak, dominacija ovog jezika na svjetskim top listama je postala stvar prošlosti, dok španski polako preuzima prva mjesta na svim top listama.

"Rok i pop su američki i engleski, i mi ih razumijemo u potpunosti, ali toga više nema", rekao je francuski roker Litl Bob.

On je dodao da je engleski i u njegovog rodnoj Francuskoj primarni jezik za pop muzičare, ali da polako dolazi do promjene koju niko nije očekivao.

Sudeći prema podacima asocijacije IFPI, koja zastupa muzičku izdavačku industriju širom svijeta, top singl 2018. godine je numera "Havana" na španskom jeziku, pjevačice Kamile Kabelo, Amerikanke porijeklom sa Kube.

Nju po slušanosti prati Tia Rej, koja je iz Kine, ali čija se muzika sluša najviše u njenoj zemlji, a onda dolazi veliki hit "Despacito", takođe na španskom, koji su izveli Luis Fonsi i Dedi Jenki, obojica iz Portorika.

Producent Sebastijan Krajs, koji radi sa pjevačicom iz Kolumbije Šakirom, rekao je za "Rolling Stone" da na prvim mjestima najslušanijih više nema engleskog jezika.

"Nemoguće je napraviti globalni broj jedan ako on prije toga ne postigne najbolju slušanost u Meksiku i Španiji", rekao je Krajs.

On je dodao da svi jezici latinskog porijekla polako preuzimaju primat i u drugim industrijama zabave.

Dugoročno gledajući, ovo nije inovacija, već povratak korijenima. Vijekovima jezik umjetnika je bio latinski. Sva veća umjetnička djela, književna i muzička, pisana su na latinskom jeziku, dok su anglosaksonski jezici korišteni isključivo u plemenskim poezijama.

Ovakav princip je trajao sve do vremena kada je crkva prihvatila da svoje službe obavlja na jeziku naroda na čijoj se teritoriji nalazi. Od tog trenutka engleski preuzima primat u muzici, dok latinski polako nestaje.

U posljednjoj deceniji muzičari poput Šakire i Enrikiea Iglesijasa smatrani su avangardom pop muzike, i uglavnom su bili na prvim mjestima najslušanijih pjesma van engleskog govornog područja.

Danas pjesme poput "Despacito" i "Havana" zauzimaju prva mjesta na duplim top listama, i latinskim i globalnim.

Producent Džo Bojd, koji je sarađivao sa legendarnim Bobom Dilanom, zaključio je da prava muzika dolazi iz zemlje, te da će umjetnik uvijek bolje prenijeti svoju poruku ako pjeva na svom maternjem jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije