Muzika

Etno-grupa "Nebeska Krajina": Od zaborava čuvaju srpsko porijeklo i tradiciju

Etno-grupa "Nebeska Krajina": Od zaborava čuvaju srpsko porijeklo i tradiciju
Foto: N.N. | Etno-grupa "Nebeska Krajina": Od zaborava čuvaju srpsko porijeklo i tradiciju

BOSANSKI PETROVAC - Etno-grupa "Nebeska Krajina" iz Bosanskog Petrovca, sa blagoslovom episkopa bihaćko-petrovačkog i rmanjskog Sergija, snimila je video-spot za pjesmu "Znaš li, rode mili, gdje su sveta mjesta?" s ciljem promocije krajiških svetinja, crkava i manastira.

Cilj spota je i očuvanje jezičkog, vjerskog i kulturnog identiteta srpskog naroda u Krajini i BiH.

Autor projekta i teksta pjesme Predrag Vujić, profesor pravoslavne vjeronauke u Mješovitoj srednjoj školi Bosanski Petrovac, rekao je da će video-spot biti promovisan u nedjelju, 5. septembra, u porti Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.

On je rekao da je pjesma snimljena u okviru dvogodišnjeg projekta "Zove Crkva, zovu preci", koji s blagoslovom episkopa Sergija realizuje Srpska pravoslavna crkvena opština Smoljana.

Pokrovitelj projekta je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, a video-spota produkcija "Zaboravljeni korijeni" iz Istočnog Sarajeva.

"Krajina je, uz Kosovo i Metohiju, najsvetije parče naše zemlje i najskuplja naša riječ. Osim kosovskog postoji i krajiški zavjet, ispisali su ga svojom žrtvom mučenici garavički, drvarski, livanjski, risovački, glamočki, kulenvakufski, šušnjarski, mučenici Petrovačke ceste i brojni drugi svetitelji iz našeg svetog roda krajiškog", rekao je Vujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije