Muzika

Etno grupa "Trag" oduševila koncertom u Šamcu

Etno grupa "Trag" oduševila koncertom u Šamcu
Foto: Srna | Etno grupa "Trag" oduševila koncertom u Šamcu

U Šamcu je etno grupa "Trag" održala koncert koji je oduševio posjetioce, a u publici su bili i mladi i stari Šamčani, uzrasta od sedam do 77 godina.

Građani su sinoć u prepunoj sali kino-dvorane Centra za kulturu muzičare dočekali ovacijama i aplauzima.

Umjetnički rukovodilac grupe "Trag" Velentina Milekić-Kovačić rekla je novinarima da su grupu formirali prije 18 godina, a članove sastava okupila je ljubav prema narodnom stvaralaštvu i želja da izvornu muziku spasu od zaborava.

"Tradicionalne ritmove i melos utkali smo u sopstvene aranžmane. Imali smo više od 600 koncerata u zemlji i inostranstvu i njegujemo tradicionalnu muziku Balkana, ali na moderan način", kaže ona.

Grupa "Trag" snimila je dva studijska albuma, a treći "Trag i prijatelji".

Pjevačica Etno grupe "Trag" Vesna Drašković kaže da ovaj vokalno-instrumentalni sastav koji njeguje tradicionalnu muziku Balkana ima deset članova - četiri ženska vokala i šest instrumentalista.

Akcenat je na tradicionalnim instrumentima frule, gajde, kaval, tarabuke, tapan, ali u sastavu su i klasični instrumenti - gitara i violina, kao i moderni (elektronski) - klavir i bas-gitara.

Na repertoaru grupe nalaze se pjesme iz Republike Srpske, odnosno BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske, te ciganska muzika.

"S obzirom na to da 'Trag' često i rado nastupa u Rusiji, na repertoar smo uvrstili i nekoliko ruskih pjesama. Grupa nastupa na mnogim značajnim manifestacijama u BiH i inostranstvu", kaže Draškovićeva.

Ona je podsjetila da je Etno grupa "Trag" za svoj dosadašnji rad nagrađivana mnogim priznanjima i nagradama, a da su sa folklornim ansamblom nastupali su na međunarodnim festivalima u Francuskoj, Bugarskoj, Španiji, Grčkoj i u drugim zemljama.

Koncert je organizovala opština Šamac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije