Muzika

"Evrovizija" na udaru osuda, prijetnje smrću i diskvalifikacije prije početka

"Evrovizija" na udaru osuda, prijetnje smrću i diskvalifikacije prije početka
Foto: N.N. | "Evrovizija" na udaru osuda, prijetnje smrću i diskvalifikacije prije početka

Jedno od najpoznatijih i najvećih muzičkih takmičenja na svijetu "Evrovizija" u posljednjih nekoliko mjeseci se nalazi na udaru osuda, kritika i protestnih reakcija javnosti.

Nakon što je prošle godine ovo prestižno takmičenje otkazano zbog pandemije virusa korona, koja je zahvatila cijeli svijet, ove godine ono bi trebalo da bude održano u maju, ali su pojedine zemlje, poput Bjelorusije, Kipra i Sjeverne Makedonije, svojim unaprijed objavljenim numerama uzburkale javnost i tako pokrenuli brojne proteste i tužbe i prije samog nastupa, što je dovelo čak do diskvalifikacije Bjelorusije.

Naime, organizatori ovogodišnjeg takmičenja za pjesmu "Evrovizije" diskvalifikovali su Bjelorusiju presudivši da njihova predstavnička numera krši pravila i smjernice samog takmičenja. Ranije, organizatori su odbili kandidaturu Bjelorusije, koja se bori s političkom krizom od avgusta prošle godine, jer je prijavljena pjesma ismijavala proteste protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

U pjesmi "Podučiću vas" (I Will Teach You) postoji stih "Naučiću te da igraš kako sviram", što je izazvalo negodovanje bjeloruskih opozicionih političara, koji su pretrpjeli različite oblike represije i nasilja tokom protesta. Nakon što je Evropska radiodifuzna unija (EBU) odbila pjesmu, Bjelorusija je predstavila još jednu opciju, pjesmu istog benda.

Druga pjesma je predstavljena, ali je i ona na kraju odbijena. U pojašnjenju diskvalifikacije su organizatori naveli da su pažljivo pregledali novu prijavu kako bi procijenili podobnost za takmičenje, ali su utvrdili da krši pravila takmičenja, koja osiguravaju da program ne bude instrumentalizovan ili doveden na loš glas. Kao zaključak iz EBU-a naveli su da Bjelorusija uopšte neće učestvovati na takmičenju koje će se održati od 18. do 22. maja u Roterdamu.

Sa druge strane, više desetina pravoslavnih vjernika okupilo se u Nikoziji ispred kiparskog javnog servisa, tražeći da se na ovogodišnju "Evroviziju" ne pošalje izabrana predstavnica Elena Cagrinu s pjesmom "Đavo" (El diablo). Oni su na skupu nosili krstove i pjevali crkvene pesme, a navode da pjesma koja je izabrana da Kipar predstavlja na "Evroviziji" promoviše satanizam. Ova numera je izazvala reakcije i Kiparske pravoslavne crkve, koja je zatražila da ta pjesma ne učestvuje na takmičenju, navodeći da se ruga moralnim načelima zemlje i da zagovara predavanje đavolu i podstiče njegovo obožavanje.

Javni servis i pjevačica, međutim, tvrde da se radi o pogrešnoj interpretaciji te da se u pjesmi zapravo radi o nasilnoj vezi dvoje ljubavnika. Pjevačica Elena Cagrinu je rekla da numera u stvari govori o ženi koja vapi za pomoći nakon što se zaljubila u lošeg momka i dodala da je drugačije tumačenje neosnovano.

U istom periodu na meti osuda i, ovoga puta, prijetnji našao se i predstavnik Sjeverne Makedonije i to zato što ima dvojno državljanstvo.

"Predstavniku Sjeverne Makedonije na 'Evroviziji' 2021. Vasilu Garvanlievu stiglo je više od 400 prijetnji smrću", izjavila je ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva.

Motiv za skandalozne poruke oni koji su mu prijetili pronašli su u njegovoj izjavi i priznanju da ima i bugarsko državljanstvo.

"Da li je normalno da u 21. vijeku ne možete da kažete da ste državljanin dvije zemlje ili da razgovaramo o tome da bude odstranjen zbog toga", pitala je Zaharijeva.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovaće predstavnici 41 zemlje koje je trebalo da se takmiče i 2020. godine, ali svi umjetnici će morati da izvedu druge pjesme, a ne one od prošle godine. Polufinale će biti održano 18. i 20. maja, dok će finale biti emitovano 22. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije