Muzika

"Evrovizija" uživo, ali uz striktne mjere

"Evrovizija" uživo, ali uz striktne mjere
Foto: Arhiva | "Evrovizija" uživo, ali uz striktne mjere

Evropska radiodifuzna unija zajedno s nizozemskim javnim servisom i organizatorima takmičenja za "Pjesmu Evrovizije" objavila je detaljan zdravstveni i bezbjednosni protokol za predstojeće nadmetanje u Roterdamu. Sve akreditovane osobe moraće striktno da poštuju sve protokole da bi mogle da prisustvuju, odnosno učestvuju na takmičenju. Sve mjere su takođe u saglasnosti s pravilima nizozemskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

"Duh i tradicija takmičenja 'Pjesma Evrovizije' je o ujedinjavanju Evrope na jednoj pozornici i još smo veoma posvećeni da postignemo to u maju u Roterdamu. Nastavljamo s planovima da organizujemo bezbjednu manifestaciju, a ovaj protokol je pokazatelj naše posvećenosti da se takmičenje održi", izjavio je Martin Osterdal, izvršni supervizor "Evrovizije".

Svim gostima iz inostranstva preporučuje se da pet dana pred put u Nizozemsku odu u karantin, a prije nego što sjednu u avion moraće da donesu negativan test na kovid-19 i to ne stariji od 72 časa. U Nizozemskoj će sve delegacije morati da borave i ostanu u svojim hotelima, sem kada budu išle na probe, takmičarske večeri i druge povezane programe. Svi koji budu radili u "Ahoj areni", uključujući osoblje, umjetnike i novinare, biće redovno testirani u specijalnom odjeljenju u dvorani. Prošlog mjeseca odlučeno je da uobičajeni način organizacije takmičenja neće biti moguć zbog trenutnih okolnosti, ali da su organizatori odlučni da se 65. izdanje najveće muzičke manifestacije na svijetu održi pod takozvanim scenariom B. Ukoliko se okolnosti promijene u narednim nedjeljama, sve aktivnosti mogu dodatno biti smanjene.

U skladu sa "scenariom B", broj ljudi u delegacijama biće manji nego prethodnih godina, a broj novinara koji budu mogli da prisustvuju događaju biće ograničen na 500, dok će još 1.000 njih moći da pokrivaju manifestaciju iz novog online pres-centra. "Pjesma Evrovizije" je godišnji muzički festival takmičarskog karaktera s velikim brojem država obuhvaćenih televizijskim prenosom, u kojem učestvuju izvođači iz zemalja čije su nacionalne televizijske kuće aktivni članovi Evropske radiodifuzne unije. Bosna i Hercegovina ni ove godine neće imati svog predstavnika, dok će Srbiju predstavljati ženska grupa "Hurricane".

Velika petorka

Bez obzira na plasman na takmičenju, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Španija, a od 2011. godine i Italija imaju zagarantovano učešće u finalu "Pjesme Evrovizije". Ovih pet zemalja ima najveći broj stanovnika, a samim tim i najveći potencijalni broj gledalaca, zbog čega su i najveći finansijeri takmičenja. Njemačka je jedina zemlja velike petorke koja je pobijedila od uvođenja ovog pravila 2000. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije