Muzika

Festival "Raspjevani maj" prekida trogodišnju pauzu

Festival "Raspjevani maj" prekida trogodišnju pauzu
Foto: N.N. | Festival "Raspjevani maj" prekida trogodišnju pauzu

DERVENTA - Javna ustanova Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju "Budućnost" iz Dervente u ponedjeljak, 29. maja, biće domaćin devetog dječjeg festivala "Raspjevani maj", na kojem će učestvovati učenici osnovnih škola iz regije, potvrdio je za "Nezavisne novine" Vladan Popović, direktor ove ustanove.

Tradicionalno takmičenje u vokalnom izvođenju okupiće soliste osnovnih škola iz Dervente, Doboja, Teslića, Stanara, Broda, Prnjavora, Modriče, Liješća i Petrova.

"Nakon tri godine pauze, konačnim prestankom važenja epidemioloških mjera, ponovo smo u prilici da organizujemo naše posebne aktivnosti. Prigodnim programom već smo obilježili dan naše ustanove i krsnu slavu Svetu braću Ćirila i Metodija. U ponedjeljak, od 18 časova, u Centru za kulturu, na festivalu 'Raspjevani maj' nastavljamo prekinutu tradiciju na radost naših korisnika i svih učenika iz regije", kazao je Popović i napomenuo da će se mladi pjevači takmičiti u dvije kategorije, od prvog do petog i od šestog do devetog razreda.

"Najbolje plasirani biće novčano nagrađeni, a učenike će ocjenjivati stručni žiri, profesorice muzičke kulture Violeta Pećić, Milijana Žunić i Dragana Latinović. Siguran sam da će svi uživati u muzici i druženju i čast nam je što ćemo nakon trogodišnje pauze ponovo biti organizator ovog muzičkog događaja u našem gradu", ističe Popović i dodaje da će u revijalnom programu učestvovati i učenici centra "Budućnost".

"Svaki oblik okupljanja i druženja za djecu predstavlja nešto pozitivno, pa tako i našoj djeci. Sam festival je organizovan u sklopu proslave dana ustanove i krsne slave, a sa ciljem da ima inkluzivnu notu", objašnjava Popović i napominje da je centar "Budućnost" jedina ustanova u Republici Srpskoj koja obuhvata osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje slijepih i slabovidih učenika i učenika sa višestrukim smetnjama.

"Mi smo ustanova koju je osnovala Vlada Republike Srpske i u sastavu naše ustanove imamo osnovnu i srednju školu, kao i smještaj za djecu koja su na školovanju i Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju sa područja grada Derventa. Tu su zaštitne radionice, u kojima je zaposlen određeni broj lica sa invaliditetom, a prethodnih godinu dana imali smo značajne aktivnosti kao nosioci resursnog centra. Mi smo jedan od četiri resursna centra u okviru kojeg vršimo podršku svim učenicima predškolskih i osnovnih škola, sa smetnjama u razvoju na teritoriji od Doboja, preko Bijeljine, do Srebrenice. Pomažemo redovnim školama ako imaju bilo kakav problem sa učenicima, neku nedoumicu, bilo da je riječ o procijeni ili tretmanu", naglasio je Popović.

U centru "Budućnost" trenutno se obrazuju 43 učenika, a kako ističe naš sagovornik, imaju i 22 korisnika koji borave u Dnevnom centru. Napominje i da imaju odličnu saradnju sa lokalnim i republičkim vlastima.

"U protekle dvije-tri godine značajna sredstva uložili smo u poboljšanje uslova i boravka djece, u vidu nabavljanja nove opreme za rad sa djecom sa smetnjama u razvoju i pratimo savremene trendove. Nedavno smo obavili i rekonstrukciju najstarijeg dijela objekta uz pomoć finansijskih sredstava Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, ali ne stajemo tu, idemo dalje i činimo sve da boravak naših korisnika bude što ugodniji", kazao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije