Muzika

"Flutete" nakon višemjesečne pauze održale koncert u Banskom dvoru

"Flutete" nakon višemjesečne pauze održale koncert u Banskom dvoru
Foto: N.N. | "Flutete" nakon višemjesečne pauze održale koncert u Banskom dvoru

BANJALUKA - Kvartet flauta "Flutete", koji čine Sunčica Lončar, Marija Pilipović, Nataša Vukojević Dukić i Deana Simić, održao je koncert u srijedu uveče u Velikoj koncertnoj sali Kulturnog centra Banski dvor.

Koncert je, kao i svi događaji u ljetnoj sezoni "50 po 50", protekao uz primjenu svih propisanih mjera i preporuka nadležnih organa - mjerenje tjelesne temperature te obavezno nošenje zaštitne maske i održavanje fizičke distance. Flautistkinje su se publici predstavile djelima Boce, Geršvina, Bertomja, Rozmana i Bruhera.

"Mi smo presrećne što smo svirale pred publikom, predivna akustika, divna atmosfera. Program koji smo odabrale je akademskog nivoa iz oblasti klasične muzike i veoma smo ugodno iznenađene oduševljenjem publike. Banjaluka ima čime da se ponosi, elitnim društvom koje smo, nadamo se, uveselile večeras", kazala je Sunčica Lončar neposredno poslije koncerta.

"Flutete" koncertiraju već šest godina i bilježe mnogobrojne nastupe širom BiH. Koncert u Banskom dvoru, međutim, uslijedio je nakon određene pauze u živim nastupima. Dva su razloga za tako nešto. Jedan je svima nama dobro znani pandemija, a drugi mnogo ljepši i radosniji.

"Naime, u naš kvartet je došla prinova - Marijina kćerka Jana - i to je bio predivan razlog za pauziranje od nekoliko mjeseci. Ali pauzirale smo samo od zajedničkog sviranja. Sve vrijeme te sviračke pauze smo aktivno individualno vježbale, osmišljavale novi repertoar, prikupljale notni materijal i pisale projekte", ističe Sunčica Lončar.

S obzirom na to da su članice "Fluteta" zaposlene u obrazovnim institucijama, sa uvođenjem mjera, koje se desilo sredinom drugog polugodišta školske godine, i za njih kao predavače nametnut je nov pristup radu u nastavi koji im je oduzeo mnogo slobodnog vremena.

"Tako smo prvi mjesec bile potpuno posvećene svojim učenicima i online nastavi, snimanju i emitovanju učeničkih koncerata na internetu. Tek negdje u aprilu počele smo sa online pojavljivanjem 'Fluteta', ali to ipak ne može zamijeniti sviranje pred živim ljudima i odlučile smo da sačekati taj momenat, stopirati koncertnu aktivnost i posvetiti se svim dotad nedovršenim poslovima. I tako dočekasmo prvi koncert nakon nekoliko mjeseci u okviru projekta Banskog dvora '50 po 50'", priča Lončareva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije