Muzika

Frontmen M.O.R.T-a za "Nezavisne": Iz igre svašta loše nastane

Frontmen M.O.R.T-a za "Nezavisne": Iz igre svašta loše nastane
Foto: N.N. | Frontmen M.O.R.T-a za "Nezavisne": Volimo se igrati pa iz te igre svašta loše nastane

Znaš kad pomahnitali slon s megafonom u surli projuri kroz muzički dućan, probije zid, zabije se u benzinsku pumpu i eksplodira? Tako nešto. Ovim riječima Ivan Katić Džon, pjevač benda M.O.R.T., u intervjuu za "Nezavisne" opisuje svoj novi studijski album "Standing Runningman".

Album je sniman početkom 2018. te miksan krajem iste godine u "MC Pavarotti" studiju u Mostaru pod palicom Marka Perčića Sule, uz pomoć dobrih duhova mostarskog studija Saše Karabatka Saleta i Seada Zaklana Seje, dok je master početkom 2019. odradio gitarista grupe "Let 3" Matej Zec. Novi album se razlikuje od prethodnih izdanja po tome što je rađen na engleskom jeziku, a iz benda ističu da su od početka paralelno radili na dva jezika. Ono što je zanimljivo za novo izdanje je činjenica da je sama publika pomogla da album ugleda svjetlost dana. Naime, bend je pokrenuo Indiegogo kampanju, putem koje su obožavaoci mogli pomoći snimanje albuma, što se na kraju i desilo. Osim što je album izašao na svim internet kanalima benda, uskoro se očekuje i štampanje vinilnih izdanja.

Džon za "Nezavisne" govori o novom materijalu, turnejama koje bend trenutno ima, kao i najavi promocije novih pjesama.

NN: Album je objavljen na engleskom jeziku. Šta vas je navelo na ovu odluku i da li je na ovaj način moguće doći do publike van našeg regiona?

DŽON: Od samog početka bend je paralelno radio i neke stvari na engleskom. Volimo se igrat pa iz te igre svašta loše nastane. I poneka dobra stvar. Što se publike van regiona tiče, to ne znamo. Pokušali smo već svirat po Velikoj Britaniji i Irskoj i, svega mi, tamo svi govore naški.

NN: Album je finansiran kroz Indiegogo kampanju. Jeste li očekivali da će region dati toliku podrušku vašem radu?

DŽON: Iskreno, nismo očekivali toliki uspjeh u tom poduhvatu jer em smo se prvi put upustili u tako nešto, a da nismo ni bili 100% sigurni kako će to uopće funkcionirati, em nismo ni... zaboravio san šta sam ono htio reći. Uglavnom, hvala svim ljudima koji su bili dio toga i koji su svojom izravnom i opipljivom podrškom omogućili ovo izdanje. To je najbolji dokaz da se suvremenom tehnologijom može stvoriti izravna veza između nekih tamo pankera i ljudi koji vole ono što ti pankeri rade, bez miješanja izdavačkih kuća i kojekakvih poslovnjaka kojima je svrha postojanja profit.

NN: Ranije ste najavili da je u pripremi treći spot "We Are Born", kako teku pripreme i šta može publika očekivati u ekranizaciji ove pjesme?

DŽON: Spot je gotov, sad se pripremamo za druge stvari. Publika od spota može očekivati nesputanu radost postojanja.

NN: To bi trebalo da bude treći spot s ovog albuma, da li planirate još neku pjesmu ekranizovati?

DŽON: Zasad ne planiramo, ali ako netko od vas ima volje, slobodno.

NN: Iza vas je veoma uspješna koncertna sezona. Da li M.O.R.T. ima u planu jesenje i zimske koncerte i hoće li se možda Banjaluka naći na vašoj mapi?

DŽON: Naša koncertna sezona nikad ne završava. Ljeto je iza nas i bilo je ludo. Sad nas čeka jesensko-zimska depresija, a najbolji način borbe protiv toga je sviranje posvuda, tako da nema odmora. Počinjemo promociju albuma u Zagrebu 19. septembra u "Vintage Industrial Baru" i nastavljamo je dok nam se bude dalo.

NN: Album je najavljen i na pločama. Je li u pitanju vinil i kada ga publika može očekivati?

DŽON: Tako je, tako je. Ploče izlaze iz tiska uskoro. Stay tuned.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije