Muzika

Frontmen benda S.A.R.S. za "Nezavisne": Muzika može ukazati na probleme koje nosi fašizam

Frontmen benda S.A.R.S. za "Nezavisne": Muzika može ukazati na probleme koje nosi fašizam
Foto: N.N. | S.A.R.S. za "Nezavisne": Muzika može ukazati na probleme kojen nosi fašizam

Petu godinu zaredom UG "Sloboda" organizator je događaja "Živjeti slobodno", kojim se obilježava 9. maj - Međunarodni dan pobjede nad fašizmom.

Događaj, koji ima za cilj da kod svih mladih ljudi na ovim prostorima razvije svijest te vrijednost za poštovanje i njegovanje tradicije antifašizma, posljednjih godina okuplja veliki broj mladih, koji imaju priliku da u okviru istoga učestvuju u bogatom kulturno-obrazovnom programu, koji obuhvata muzičke koncerte, predstave, promocije te interesantne panel diskusije.

Povodom ove manifestacije večeras (utorak) bi na centralnom muzičkom događaju na tvrđavi Kastel trebalo da nastupe sastavi "Jinx", TBF i S.A.R.S.

Tim povodom za "Nezavisne" je govorio Žarko Kovačević, frontmen benda S.A.R.S.

"Pošto je festival u pitanju, set lista će biti prilagođena takvom dešavanju. To znači da ćemo izvoditi naše najpoznatije pesme, uključujući i dva aktuelna singla koje smo objavili ove godine. Odavno nismo bili u Banjaluci i jedva čekamo da zasviramo na Kastelu", istakao je Kovačević.

Frontmen beogradskog sastava dodao je da u bendu S.A.R.S. vlada veliko zadovoljstvo što nastupaju na manifestaciji koja proslavlja Međunarodni dan pobjede nad fašizmom, te da je bitno podsjetiti mlade ljude na sve opasnosti koje je ovaj pokret nosio kroz istoriju.

"Bitno je da se mladi edukuju šta je to fašizam i koje su posledice takvih ideologija kako se istorija ne bi ponovila. Iskreno se nadam da se ti duhovi neće vratiti, mada je, nažalost, primetno jačanje desničarskih partija po svetu", zaključio je Kovačević.

Istakao je da muzika može da ima moć skretanja pažnje javnosti na probleme koje nosi fašizam, ali da ne može donijeti veliku promjenu.

Bend S.A.R.S. je tokom proteklih nekoliko godina privukao veliku pažnju javnosti autorskim numerama, a što se tiče koncerata, Kovačević ističe da je za uspješan nastup ovom sastavu veoma bitna komunikacija sa samom publikom.

"Koncerti bez međusobne interakcije publike i benda su loši koncerti. Uvek se trudim da ostvarim dobar kontakt sa publikom i osetim puls ljudi, kako bismo na kraju koncerta i mi a i oni otišli kući puni dobre energije. Jedan od nastupa koji je prštao od energije imali smo u Novom Sadu pre nekoliko godina, gde je publika puna euforije u jednom momentu podigla uvis dečka u kolicima iz prvog reda i zajedno sa kolicima ga nosila na dlanovima po publici. To je scena koju nikad neću zaboraviti", rekao je Kovačević.

Inače, što se tiče noviteta na polju autorskog rada, S.A.R.S. je početkom godine objavio novi singl pod nazivom "Živim na Balkanu", za kojeg frontmen ističe da opisuje život članova benda i njihovih porodica.

"Ova pesma opisuje naš život i život naših porodica, prijatelja i poznanika, te svakodnevnu potragu za nečim pozitivnim u ovom moru negativnosti koje nas okružuje", rekao je Kovačević.

Istakao je da ne postoji recept po kojem ovaj bend piše pjesme, te da tematika numera nastaje u zavisnosti od trenutnog raspoloženja i emotivnog stanja dijela benda koji je zadužen za pisanje teksta.

"Stvaranje muzike ide veoma brzo i ukoliko imamo gotov tekst, pesma može biti gotova i za jedan dan. Kada je u pitanju novi autorski materijal, pored dva singla koja smo objavili, uskoro ćemo objaviti i treći, koji je u pripremi. Ukoliko sve bude išlo po planu, to će se desiti do kraja maja", naglasio je Kovačević.

Koncert na banjalučkoj tvrđavi Kastel počinje u 19 časova, a cijena ulaznice iznosi 10 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije