Muzika

Gabi Novak i Matija Dedić oduševili muzičkom igrom majke i sina

Gabi Novak i Matija Dedić oduševili muzičkom igrom majke i sina
Foto: N.N. | Gabi Novak i Matija Dedić oduševili muzičkom igrom majke i sina

Jedan od najboljih ženskih vokala sa prostora bivše Jugoslavije Gabi Novak i njen sin, džez pijanista Matija Dedić ponudili su u ponedjeljak veče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci nevjerovatnu muzičku igru majke i sina isprepletenu raznovrsnim emocijama i afinitetima za muziku različitih žanrova.

Bezvremenske pjesme kao što su "Pamtim samo sretne dane", "Kuća za ptice", "Nada", "Hrabri ljudi", "Još uvijek" i druge Gabi Novak zapjevala je pred banjalučkom publikom nakon 28 godina, koliko je prošlo od njenog posljednjeg nastupa u ovom gradu.

Publika, mahom starije i srednje generacije uživala je u stihovima koje su pisali Arsen Dedić, Kemal Monteno i Đorđe Novković, a koji nemaju vijek trajanja.

Muzička saradnja Gabi Novak i Matije Dedića datira još od 2002. godine, kada je Gabi upravo na nagovor sina Matije snimila CD sa novim obradama pjesama koje su je proslavile.

"To je jedan lijepi doživljaj, utoliko što ta glazba izlazi onda. Ništa je ne pokriva, ona je čista kao suza ako imaš jednog sjajnog muzičara pored sebe koji zna kako dišeš, šta radiš, tako da ja se uvijek radujem takvoj vrsti u ovakvim prostorima. Ovo je sala kakvu Zagreb nema, ovo je baš lijepo", kazala je Gabi Novak.

Priznala je da je Matija bio inicijator toga da izađe iz okvira onoga što su godinama radili, te da naprave nešto malo drugačije.

"Rekao je idemo napraviti tatine stvari u jednom novom ruhu. Govorio mi je kako zna da volim pop-džez i da je vrijeme da se riješim šlagera. I mi smo to napravili, Matija je krivac, a danas se radujem tome", istakla je dobro raspoložena Gabi.

Svoje raspoloženje prenijela je i na scenu, pa pored numera za srce i dušu, Novakova je pokazala da je, iako je u devetoj deceniji života, i dalje u vrhunskoj formi, a svojim glasom i nadahnutom interpretacijom pobrala je aplauze. Njene vokalne sposobnosti došle su do punog izražaja, ali je bilo i dovoljno prostora za Matijine briljantne dionice na klaviru koje takođe nisu ostale bez nagrade.

"Svaku emociju koju publika prepozna u tekstovima pjesama, načinu izvođenja i samom predstavljanju, puno mi znači. Posebno mi je drago kada na nastupima upoznam publiku različitih generacija koja sluša kvalitetnu muziku. Slatko mi je čuti kada pjevaju Ninu Badrić ili nekoga od te ekipe, ali ovaj turbo folk je nadišao sve i ide mi na živce", iskrena je bila Gabi.

Da li će u narednom periodu snimiti još nešto, Gabi kaže da nije sigurna. Međutim, definitivno je da će nastupati i u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije