Muzika

"Gipsy Kings" poručuju da će rasplesati Banjaluku

"Gipsy Kings" poručuju da će rasplesati Banjaluku
Foto: N.N. | "Gipsy Kings" poručuju da će rasplesati Banjaluku

Euforija pred dolazak kraljeva romske muzike "Gipsy Kings by Andre Reyes" u Banjaluku, koji će nastupiti 21. februara u Sportskoj dvorani "Borik", širi se gradom na Vrbasu. Ova muzička senzacija će tog dana nastupiti u sklopu aktuelne svjetske turneje "Gipsy Kings by Andre Reyes" pred (više od) 1.800 ljudi, koliko je karata pušteno u prodaju. Mjesta za koncert će biti sjedeća, ali su izvođači najavili da će svojim repertoarom zasigurno rasplesati sve prisutne, jer, kako ističu, niko ne može biti imun na flamenko rumbu.

Grupa koja na svjetskoj sceni postoji više decenija i koja ima više od 20 miliona prodatih nosača zvuka širom svijeta obećava spektakl, a zainteresovani za ovaj događaj svoje ulaznice mogu nabaviti na Trgu Krajine, u Turističkoj agenciji "Star Travel" ili na blagajni Sportske dvorane "Borik" u Banjaluci.

Bend je nastao kao zamisao da postanu putujući romski bend, koji će zarađivati na vjenčanjima, festivalima i uličnim nastupima. A onda se desila muzička istorija, onda se desio - "Gipsy Kings".

Vjerovatno su članovi ove planetarno proslavljene grupe među najboljim ambasadorima andaluzijskog španskog jezika. Vjerovatno su i na tronu među izvođačima koji kombinuju tradicionalni flamenko stil s pop i latino ritmovima, poput katalonske rumbe. Ne samo da je vjerovatno, nego je i izvjesno da su "Gipsy Kings" pokrenuli jedan potpuno novi, samo svoj, muzički pravac i vremenom prerasli u brend, ime poznato u svakom kutku planete.

Sve je počelo kada su krajem sedamdesetih braća Andre i Nikolas Rejes, sinovi cijenjenog flamenko umjetnika Hozea Rejesa, osnovali grupu "Gipsy Kings", koja je ubrzo stekla svjetsku slavu. Njihov istoimeni najpoznatiji album, objavljen 1989. godine, 40 sedmica se zadržao na top-listama, što im je donijelo popularnost širom Evrope, ali i SAD te Bliskog istoka. Nakon više studijskih albuma, mnogih turneja i nastupa širom svijeta, članovi grupe su se prije šest godina razdvojili u dvije frakcije - zasebne grupe Nikolasa i Andrea Rejesa.

Andre Rejes, kao gitarista i pjevač, s desetočlanim bendom, čiji su članovi i poznati muzičari Mario Rejes i Čiko Kastilo, nastavlja karijeru izvodeći najveće hitove iz "Gipsy Kings" opusa, koje će izvesti i 21. februara u "Boriku". Ovo je prvi nastup ovog sastava u gradu na Vrbasu, s obzirom na to da su prije nekoliko godina u Banjaluci nastupili izvođači sličnog umjetničkog karaktera, ali tek nadahnuti originalnom postavom i stvaralaštvom grupe "Gipsy Kings".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije