Muzika

Grupa "Iva" nastupila u Šidu

Grupa "Iva" nastupila u Šidu
Foto: Srna | Grupa "Iva" nastupila u Šidu

U okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", večeras je u Šidu održan koncert etno grupe "Iva".

Koncertu su prisustvovali predsjednik Skupštine opštine Šid Tihomir Stamenković i samostalni stručni saradnik za razvoj i unapređenje saradnje u prosvjeti, kulturi i umjetnosti u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji Borislav Maksimović.

Stamenković je uoči nastupa "Ive" istakao da mu je zadovoljstvo što ovim koncertom Šid večeras razmjenjuje pozitivne vibracije sa Republikom Srpskom.

"Mi već imamo dobru saradnju sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji i verujem da će se ta saradnja nastaviti, pa i da ćemo neki naš program imati prilike da pokažemo u Republici Srpskoj", poručio je predsjednik Skupštine opštine Šid.

Rukovodilac grupe "Iva" Saša Pavlović rekao je da su on i članovi grupe imali izuzetnu čast i zadovoljstvo da u okviru "Dana Srpske u Srbiji" nastupe u Kulturno-obrazovnom centru u Šidu i prezentuju svoj rad na očuvanju tradicionalne muzike u aranžmanima koji pripadaju žanru "Vorld mjuzik".

"Ova manifestacija je prilika da građanima u Srbiji prikažemo muzičku scenu koja se razvija u Republici Srpskoj i nadamo se da će to doprinijeti daljoj razmjeni programa", istakao je Pavlović.

Etno grupa "Iva" osnovana je u Doboju radi očuvanja tradicije, kulture i običaja kao samostalni vokalni ansambl.

Pored izvornog narodnog muzičkog stvaralaštva, grupa se bavi i očuvanjem srpskih duhovnih - liturgijskih i paraliturgijskih pjesama.

Ime je dobila po ljekovitoj travi ivi, koja raste na obližnjoj planini Ozren.

Grupu čine vokali Marijana Simić, Žaklina Gligorić, Ana Jovanović i Neđica Mijajlović, violinista i vokal Jovana Jovanović, gitarista Igor Jović, basista Marko Kočović, bubnjar Saša Ristić, perkusionista Milan Kosić i klavijaturista Saša Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije