Muzika

"Gudači Svetog Đorđa" otvaraju "Jesenju sonatu"

"Gudači Svetog Đorđa" otvaraju "Jesenju sonatu"
Foto: Ustupljena fotografija | "Gudači Svetog Đorđa" otvaraju "Jesenju sonatu"

BANJALUKA - Koncertom "Gudača Svetog Đorđa" iz Srbije 4. oktobara u 20 časova biće otvoren 6. Internacionalni muzički festival "Jesenja sonata" u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Sa tradicijom dugom pune tri decenije ovaj reprezentativni muzički ansambl iza sebe ima preko 1.600 koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu a njihov repertoar obuhvata djela iz različitih stilskih epoha,  od baroka do savremene muzike.

"Na njihovom repertoaru se obavezno nalaze i kompozicije srpskih autora, među kojima je nemali broj njih koje su  namjenski komponovane i posvećene upravo ovom ansamblu. Umjetnički direktor i šef dirigent 'Gudača Svetog Đorđa' od 2022. godine je svjetski priznati umjetnik i najuspešniji srpski dirigent današnjice Srboljub Dinić", saopšteno je iz Banskog dvora.

Dalje navode da je, uprkos svim organizacionim izazovima koje sa sobom nosi realizacija velikih kulturnih događaja sa internacionalnim predznakom, Kulturni centar Banski dvor uspješno iznašao način kako da održi kontinuitet organizovanja reprezentativnih programskih sadržaja u vlastitoj produkciji.

Sa željom da na ovom planu  napravi dodatni iskorak u produkcijsko-organizacionom i kvalitativnom smislu, ustanova je prema uzoru na sve značajnije kulturne centre u regionu, tokom 2018. godine pokrenula organizaciju nekoliko vlastitih višednevnih festivalskih manifestacija.

"Kroz svoje šesto festivalsko izdanje 'Jesenja sonata' je već postala tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija koja će, uvjereni smo u budućnosti još snažnije stimulisati muzički  i kulturni razvoj grada i Republike Srpske, te  na radost publike, svake godine tokom oktobra u Banskom dvoru okupljati najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene", istakao je Mladen Matović, direktor Banskog dvora.

Iako će festival obuhvatiti koncerete renomiranih muzičkih sastava i izvođača, zahvaljujući menadžerskim aktivnostima ustanove, te podršci pokrovitelja i sponzora, organizator je obezbijedio pristupačnu cijenu festivalske ulaznice za svako koncertno veče koja iznosi  7 KM.

Drugog dana festivala, u četvrtak 5. oktobra, publici će se predstaviti  "Kugoni trio" iz Belgije, koji čine tri ostvarena i višestruko nagrađivana belgijska muzička umjetnika - pijanista Bert Koh, violinista Nikolas Dupon i saksofonista Kurt Bertels.

Trećeg dana 6. Internacionalnog muzičkog festivala "Jesenja sonata", u petak 6. oktobra, publici će se predstaviti istaknuti muzički umjetnici  iz Republike Srpske i Srbije - Biljana Jašić Radovanović (klavir) i Ognjen Popović (klarinet).

Biljana Jašić Radovanović je redovni profesor Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i nastupiće zajedno sa kolegom, priznatim klarinetistom Ognjenom Popovićem, profesorom Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Četvrtog dana festivala, u subotu  7. oktobra nastupaju dvije mlade, ali već svjetski priznate i afirmisane muzičke umjetnice iz Japana - violinistkinja Jukiko Uno i pijanistkinja  Šiori Kuvahara.

Završnica "Jesenje sonata" ostavljena je za još jedno veliko svjetsko ime  umjetničke muzike.

Naime, čuveni ruski violončelista Dmitrij Kouzov održaće 8. oktobra  cjelovečernji  koncert u Banskom dvoru zajedno sa renomiranim  gudačkim orkestrom Kamerata Novi Sad. 

"Od trenutka kad je pod dirigentskom palicom Rejmonda Leparda debitovao u prestižnom Alis Tuli Holu u Njujorku 2005. godine, Dmitrij Kouzin ne prestaje da izaziva pažnju muzučke javnosti kroz svoje izuzetne koncertne nastupe u najpoznatijim koncertnim prostorima širom svijeta. Zajedničkim koncertom ovog vanserijskog ruskog umjetnika i jednog od najboljih srpskih kamernih orkestara svečano će biti zatvoreno šesto izdanje Internacionalnog muzičkog festivala", zaključeno je u saopštenju Banskog dvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije