Muzika

Guitar Art Festival počinje 1. juna: "40 Fingers" konačno stižu

Guitar Art Festival počinje 1. juna: "40 Fingers" konačno stižu
Foto: Facebook | Guitar Art Festival počinje 1. juna: "40 Fingers" konačno stižu
Tanjug

Guitar Art Festival, u 22. izdanju biće održan od 1. do 5. juna pod sloganom "Digital Revolution", na više koncertnih sala u Beogradu, a na programu su koncerti makedonskog virtuoza Vlatka Stefanovskog i proslavljenog italijanskog kvarteta "40 Fingers".

Muzički festival u saradnji sa Domom omladine Beograda će u srpskoj prestonici predstaviti osam koncerata klasične, pop i rok muzike koji slavi gitaru kao esenciju modernog umjetničkog stvaralaštva.

Dugo iščekivani nastup popularne gitarske grupe "40 Fingers" otvoriće 22. Guitar Art Festival (GAF) 1. juna u Kombank Dvorani.

Oni su bili predviđeni na prošlom festivalu koji je morao da bude prekinut usljed izbijanja korona virusa nakon svega dva koncerta sa programa.

Koncert velike atrakcije "40 Fingers" do sada je bio tri puta odložen.

Novi muzičko-scenski spektakl italijanskog gitarskog kvarteta naziva "Guitar Rhapsody" predstaviće poznatu filmsku muziku, autorske pjesme, da bi kasnije uslijedio energičan dio sa kultnim melodijama i popularnim obradama pop i rok hitova u posebnom aranžmanu za četiri gitare.

Istaknuti gitarista Vlatko Stefanovski je redovan gost prestonice i Srbije, kao i nezaobilazni dio GAF-a.

Ovog puta 3. juna u velikoj sali Doma omladine Beograda pridružiće mu se specijalan gost - Vukašin Marković, pjevač i trombonista, lider sastava "Irie FM", sa kojim će izvesti popularne gitarske numere u specijalnim aranžmanima.

Posebno mjesto u programskoj šemi festivala ove godine zauzimaju najveći talenti Srbije, jer direkcija Festivala želi da podrži i promoviše gitarske virtuoze, da ih predstavi svijetu i pomogne im da započnu uspješne međunarodne karijere.

Koncerte klasične muzike na GAF-u održaće i vrhunski gitaristi među kojima su Ruben Betenkurt iz Portugala, Tal Hurvic iz Izraela i Julija Trinšok iz Nemačke.

Svečano zatvaranje festivala rezervisano je za 5. jun na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine i svjetsku premijeru više puta najavljenog i odlaganog koncerta "Recuerdos de Belgrado" njemačkog kompozitora Hoakin Klerča, koji je koncert za gitaru i simfonijiski orkestar posvetio beogradskom Gitar Art Festivalu.

Nastupa Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, a solisti koncerta su Marko Tamajo iz Austrije, David Martines i Rafael Agire iz Španije.

Guitar Art Festival je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji i međunarodno prepoznata smotra koja nosi titulu jednog od pet najznačajnih manifestacija gitarske umetničke muzike u svijetu.

Najveći gitaristi i muzičari svijeta doprinijeli su tom statusu festivala, kao velikani - Pako de Lusija, Sting, Enio Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio i mnogi drugi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije