Muzika

"Henšel kvartet" otvorio festival "Jesenja sonata"

"Henšel kvartet" otvorio festival "Jesenja sonata"
Foto: N.N. | "Henšel kvartet" otvorio festival "Jesenja sonata"

Koncertom renomiranog "Henšel kvarteta" iz Njemačke, jednog od najuglednijih i najznačajnijih gudačkih kvarteta današnjice, otvoren je 2. Internacionalni muzički festival "Jesenja sonata".

"Ponosni smo na činjenicu da smo ove godine ugostili neka od najznačajnijih imena umjetničke muzike današnjice. Pored toga, kao i svaki put do sada, promovisaćemo i kvalitetne domaće umjetnike. Festival je otvorio jedan od najuglednijih kvarteta današnjice", rekao je Mladen Matović, direktor Banskog dvora.

"Henšel kvartet" u ovoj godini proslavlja jubilej - 25 godina postojanja, a trenutno ga čine Krištof Henšel (prva violina), Evgenija Epštajn (druga violina), Monika Henšel (viola) i Matijas Bajer-Karlšoj (violončelo).

"Muzika je ta koja nas drži zajedno i veoma volimo to što radimo. Mi zapravo služimo kompozitorima izvodeći njihova djela, a ako sebe shvatite ozbiljno onda ste na dobrom putu", rekla je Monika Henšel, koja je ujedno i osnovala ovaj kvartet.

Umjetnica je dodala da je kroz 25 godina postojanja kvarteta pred njima bio veliki broj izazova.

"Naravno, moram priznati da su u ovih 25 godina rada postojali mnogi usponi i padovi. Usponi su veoma lagani, međutim kad prevaziđete sumnje i poteškoće kao grupa to vas čini jakim. Mi sviramo uglavnom klasično-romantični repertoar i izvodimo dosta djela koja su komponovana samo za nas", istakla je Henšelova.

Publika je imala priliku da čuje Mocartove, Janačekove i Šumanove kompozicije.

Drugog dana festivala trebalo je da se predstavi renomirana domaća umjetnica koja je postigla zapažene rezultate i na svjetskoj sceni - violinistkinja Jovana Raljić i njen gost, istaknuti pijanista i klavirski pedagog s adresama u Austriji i Iranu, Hafez Babašahi.

Pokrovitelji festivala "Jesenja sonata" su grad Banjaluka i Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, dok je banka partner Banskog dvora Addiko banka.

Iako će festival ugostiti neka od najzvučnijih imena umjetničke muzike današnjice, zahvaljujući menadžerskim aktivnostima ustanove, te podršci pokrovitelja i sponzora, organizator je obezbijedio pristupačnu cijenu festivalske ulaznice za svako koncertno veče koja iznosi 5 KM.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije