Muzika

Pratite nas na Google news

Hoće li ovogodišnji Nišvil biti održan sa publikom?

Hoće li ovogodišnji Nišvil biti održan sa publikom?
Foto: Promo | Hoće li ovogodišnji Nišvil biti održan sa publikom?
Tanjug

Ovogodišnji Nišvil festival biće održan sa ili bez publike od 7. do 16. avgusta u Nišu, a odluka o tome biće donijeta 1. avgusta i zavisiće od preporuka Kriznog štaba, rekao je za Tanjug direktor festivala Ivan Blagojević.

Blagojević kaže da je posjkednja solucija da se festival održi bez publike, odnosno preko lajvstrima za jednu inostranu televizijsku stanicu, preko Nišvil kanala.

"Festival neće biti održan u istom formatu jer smo već sada otkazali dva prateća programa, jer njih smatramo veoma rizičnim. To su Midnajt džez dens i Hip hop stejdž, s obzirom da je tamo publika koja stoji. Mi ćemo se opredeliti pre svega za programe koji su sedeća varijanta", kaže Blagojević.

Sjedeća varijanta su programi koji se odnose na muziku, teatar i film.

On pojašnjava da Nišvil može biti realizovan i sa 500 i sa 1.000 posjetilaca, ali da bi idealna opcija bila da Krizni štab odobri 5.000 posjetilaca.

Smatra da se svje mere fizičke distance mogu poštovati, biće napravljen razmak od pet metara između sjedišta i poštovaće se sve preporučene preventivne mjere.

Blagojević smatra da bi morao da se pronađe način da se izađe iz ove situacije, jer je kulturni i muzički život u potpunosti zamro u Srbiji.

Kao pozitivan primjer navodi Veliku Britaniju koja je 11. jula dozvolila održavanje pozorišnih predstava i koncerata uz poštovanje fizičke distance.

"Mislim da i mi moramo ići u tom pravcu jer će čitava grana umetnosti izumreti, a sa tim i cela kreativna industrija. Kad već imamo otvorene restorane, ne vidim da je rizičnije održavanje pojedinačnih pozorišnih predstava ili koncerata na istoj toj udaljenosti", kaže Blagojević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije