Muzika

Interaktivno predavanje Damira Imamovića o sevdahu

Interaktivno predavanje Damira Imamovića o sevdahu
Foto: E. KALIĆ | Interaktivno predavanje Damira Imamovića o sevdahu

Damir Imamović će 5. avgusta u Istorijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu održati interaktivno predavanje u sklopu putujuće izložbe "Evrovision: Crossing Stories and Spaces", saopštili su organizatori.

"SevdahLab" Damira Imamovića pod nazivom "SevdahLab: Sevdah između dva carstva" posvećen je posmatranju sevdaha kroz društvena trenja nastala između istorijskih događaja na prostoru Bosne i Hercegovine i okoline. 

Ne zadovoljavajući se samo teorijskim izlaganjem ustaljenih shvatanja te prateći muzički žanr sevdaha, "SevdahLab" predstavlja kreativnu radionicu povezivanja mnoštva teorijskih, ali i praktičnih uvida. 

Povod za ovaj događaj je nastavak javnog programa unutar instalacije "Pickle Bar" internacionalnog umjetničkog kolektiva "Slavs and Tatars", koja će tokom ljeta ove godine okupiti i druge poznate lokalne umjetnike čiji radovi, kako je obrazloženo, preispituju granice i mogućnosti jezika. 

"SevdahLab" je Imamovićev obrazovni projekat započet 2010. godine. Putujuća "laboratorija sevdaha" posvećena istoriji i estetici ovog žanra objedinjuje istraživačku i muzičku stranu Imamovićevog djela u formi interaktivnih predavanja i radionica.

Imamović je jedan od rodonačelnika novog sevdaha.

Njegov individualan pristup ogleda se u, kako je navedeno, prožimanju tradicije, koju baštini i kao pripadnik jedne od najuticajnijih sevdalijskih porodica, inovativnog skladateljskog, aranžerskog i interpretativnog nadograđivanja sevdalinke te snažnog oslanjanja na uvide stečene istraživanjem istorijskih pisanih i zvučnih izvora.

N.V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije