Muzika

Izabrano rješenje za skulpturu Mitra Subotića Sube

Izabrano rješenje za skulpturu Mitra Subotića Sube
Foto: SEEcult | Izabrano rješenje za skulpturu Mitra Subotića Sube

Novosadski muzičar Mitar Subotić Suba (1961-1999) dobiće skulpturu u Limanskom parku, na osnovu konkursa koji je raspisala Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, u saradnji sa Fondacijom “Mitar Subotić Suba”, a čiji je pobjednik Milan Kulić iz Beograda.

Pobjedničko rješenje biće postavljeno na Subinom platou na ulazu u Limanski park, čime će biti upotpunjen taj umjetnički prostor, na kojem je ove godine postavljena prva galerija na otvorenom u Novom Sadu i započeta nova praksa izlaganja umjetničkih zastava.

“Nakon galerije na otvorenom, postavljanjem skulpture, tačnije spomen obeležja, u ovom delu Limanskog parka konačno će biti omogućeno zaokruživanje celokupne forme Subinog platoa kao prepoznatljivog gradskog prostora posvećenog Mitru Subotiću Subi”, rekao je arhitekta Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” Dušan Stevanović.

Ideja autora pobjedničkog idejnog rešenja podstaknuta je Subinim stvaralaštvom, idejom o duhovnosti i višesagledivosti, dualnosti prostora i vremena.

Kulić je objasnio da je u statičnu čvrstu prirodu skulpture utkano kretanje i energija muzike, a da je konačna forma inspirisana jednostavnošću i slojevitom sadržajnošću Subotićevog komponovanja.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije