Muzika

Izrael ide na Evroviziju sa politički obojenom pjesmom

Izrael ide na Evroviziju sa politički obojenom pjesmom
Foto: Eurosong | Izrael ide na Evroviziju sa politički obojenom pjesmom

Izrael namjerava da na Evroviziji učestvuje s pjesmom pod nazivom "October Rain" (Oktobarska kiša) pjevačice Edena Golana, koja sadrži političku poruku u vezi sa napadom 7. oktobra, što inače nije dozvoljeno, objavili su tamošnji mediji.

Pjesma govori o izraelskim vojnicima koji su ubijeni u napadu Hamasa 7. oktobra.

Uprkos dobro poznatim uslovima za zemlje učesnice, pjesme sa političkim porukama budu diskvalifikovane za učešće na takmičenju, izraelski mediji navode da će Evropska radiodifuzna unija (EBU) razmotriti izraelsku pjesmu i odlučiti da li ispunjava ili ne ispunjava pravila takmičenja.

Ako EBU odbije prijavu s pjesmom "October Rain", Izrael će imati još jednu priliku da uđe u takmičenje sa drugom pjesmom.

Međutim, izraelska državna televizija KAN objavila je da Izrael neće promijeniti pjesmu čak i ako je EBU odbije te da se neće ni takmičiti na Evroviziji.

Izraelski predsjednik Isa Hercog izjavio je da je važno da Izrael učestvuje na Evroviziji kako bi pokazao da je "talentovan, a ne samo pravedan".

U međuvremenu, u nekim državama, poput Irske, brojni umjetnici i političari zalažu se za diskvalifikaciju Izraela iz takmičenja, ako pokuša da učestvuje sa pjesmom "October Rain".

La Zarra, marokansko-kanadska pjevačica koja je predstavljala Francusku na takmičenju 2023. godine, pozvala je da se Izraelu zabrani nastup na takmičenju.

U Švedskoj je 1.000 ljudi, uključujući poznate umjetnike i čelnike muzičke industrije, pokrenulo peticiju, tražeći da se "Izraelu zabrani učešće na takmičenju za pjesmu Evrovizije".

Lijeva stranka Podemos, koja podržava špansku koalicionu vladu, takođe je tražila da Izrael bude diskvalifikovan sa Evrovizije zbog neselektivnih napada na civile u Gazi, prenosi RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije