Muzika

Izrael mijenja tekst pjesme kako bi se takmičio na Evroviziji

Izrael mijenja tekst pjesme kako bi se takmičio na Evroviziji
Foto: Twitter / Printscreen | Izrael mijenja tekst pjesme kako bi se takmičio na Evroviziji

​Izrael će izmijeniti tekst pjesme s kojom se planira takmičiti na Evroviziji kako bi poništio sve što bi se moglo shvatiti kao politički element i da bi garantovao svoje učestvovanje, objavila je u nedjelju Izraelska radiodifuzna korporacija (KAN).

Nakon što su prvobitno zaprijetili da će se povući s takmičenja ne bude li izraelska pjesma prihvaćena takva kakva jeste, iz KAN-a su na kraju objavili da su se u konačnici složili s mišljenjem izraelskog predsjednika Isaka Hercoga koji je "predložio potrebna prilagođavanja".

"KAN je kontaktirao tekstopisce dviju odabranih pjesama, 'October Rain', koja je odabrana kao prva, i 'Dance Forever', koja je bila druga, zamolivši ih da tekstove prilagode, a pritom zadrže umjetničku slobodu", objavila je korporacija.

"October Rain" ne spominje eksplicitno krvavi napad koji je na jugu Izraela 7. oktobra izveo Hamas, ali po pisanju izraelskih medija i nezavisnih posmatrača tekst pjesme ne ostavlja mjesta sumnji.

"Ples u oluji / Nemamo šta skrivati / Odvedi me kući / Ostavi svijet iza sebe / I obećavam da se to više nikada neće dogoditi / Još sam mokra od ove oktobarske kiše", stihovi su pjesme.

Nakon što dobije izmijenjene tekstove javna radiotelevizija će "odabrati pjesmu koju će poslati" organizatorima "da bi oni mogli odobriti učestvovanje Izraela na takmičenju", dodao je KAN.

Do 10. marta znaće se koja je pjesma odabrana. 

Izraelsko-ruska pjevačica Eden Golan (20) trebala bi predstavljati Izrael na ovogodišnjem takmičenju koje će se održati u maju u švedskome Malmeu.

Nekoliko je zemalja pozvalo organizatore da Izraelu zabrane učestvovanje na Evroviziji u znak protesta protiv velikih žrtava rata koji se vodi u Pojasu Gaze.

Izrael je prva neevropska država kojoj je dopušteno učestvovanje na takmičenju za pjesmu Evrovizije, prenosi "Tportal".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije