Muzika

"Jadrankin kutak" u RTV domu

"Jadrankin kutak" u RTV domu
Foto: Ilustracija | "Jadrankin kutak" u RTV domu

U prostorijama Doma Radio-televizije Republike Srpske danas je otvoren "Jadrankin kutak" posvećen priznatoj kantautorki Jadranki Stojaković (1950-2016), a o njenom životu i radu svjedoče izložene fotografije i predmeti koji su joj pripadali.

Život i stvaralački put umjetnice predstavljen je u šest tematskih cjelina: "Čarobnjaci", "Putovanja, putovanja", "Srce u olovci", "Sve smo mogli mi", "Anata Wa Dokonji" i "Da malo odmoriš dušu". 

Segment "Čarobnjaci" je priča o djetinjstvu i ranoj mladosti, "Putovanja, putovanja" prikazuje prve nastupe, takmičenja i uspjehe, "Srce u olovci" posvećen je slikarstvu i grafici, koje je Stojaković podjednako voljela kao i muziku.

U okviru cjeline "Sve smo mogli mi" posjetioci se mogu podsjetiti njenih najznačajnijih nastupa i takmičenja u nekadašnjoj Jugoslaviji, "Anata Wa Dokonji" govori o karijeri Jadranke Stojaković u Japanu, njenim nastupima i životu na Dalekom istoku.

Posljednja cjelina "Da malo odmoriš dušu" posvećena je njenom povratku kući, liječenju, životu u Banjaluci, poslu u Muzičkoj produkciji RTRS-a.

Osim fotografija, izloženi su i muzički instrumenti, scenska gardaroba, slike i grafike. 

"Četkica i boja, gitara i jedinstven glas ove multitalenotvane umjetnice, bili su zalog njenog višedecenijskog putovanja svjetskim stazama umjetnosti, o čemu svjedoči više desetina fotografija, rukopisa, LP i CD-ova koje danas baštini i čuva 'Jadrankin kutak''", ističe Adis Ðubo, kreator "Jadrankinog kutka".

"Jadrankin kutak" simbolično je otvoren na dan njenog rođenja, a svoje mjesto u njemu ima i knjiga "Boje zvuka" autorke Milke Čeremidžić koja je zajedno sa Majom Tatić idejni tvorac ovog mjesta sjećanja.

"Jadranka Stojaković ostavila je veliki muzički i umjetnički pečat. RTRS je ponosan na činjenicu da je ona bila član našeg kolektiva, na šta će trajno podsjećati ova novopostavljena izložba", izjavila je Maja Tatić urednica Muzičke produkcije RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije