Muzika

Jangova "Zdravica" otkrila svu tugu muzičara

Jangova "Zdravica" otkrila svu tugu muzičara
Foto: Flickr | Jangova "Zdravica" otkrila svu tugu muzičara

Za Nila Janga, ljubav odmah ne izgara i ne prestaje da tinja, polako se transformiše sve dok ne postane spaljeni ostatak onoga što je nekada bila.

U svojoj posljednjoj saradnji sa Ludim Konjem, pojavio se zaboavljeni album "Toast" (eng. "Zdravica"), objavljen 8. jula, gdje Jang evocira vezu koja još nije gotova, ali polako trune. Izvorno snimljen 2001. u "Toast Studios" u San Francisku, album je odmah odložen. "Zdravica je bila toliko tužna da je nisam mogao slušati. U to vrijeme nisam mogao to podnijeti", napisao je Jang "NYA Times Contrarian" magazinu.

Nil je na kraju promijenio namjenu mnogih pjesama, ali "Toast" predstavlja prvi originalne snimke predstavljene zajedno na način na koji su trebale biti slušane. Iako kolekcija stoji u arhivi gotovo dvije decenije i većina se pjesama već čula, ali Jangov vanvremenski rok zvuk nikada ne zastajkuje.

"Zdravica" počinje nježnim ritmom i električnom gitarom koja slobodno teče na "Quit", optimističnom uvodu u album koji je utopljen u vlastitu tugu. Dok se gitara spušta niz valoviti rif, Jangov skoro pa uplakani falset izranja na površinu. “Nemoj reći da me voliš / To je ona rekla”, pjeva, a njegove riječi odmah odjekuju do slušalaca. Dok Jang pokušava spasiti umiruću ljubav, instrumentalni dio suptilno predstavlja njegov bol, a njegova melanholija isprepliće svoju snagu u svaki blagi refren.

Elektricitet pulsira kroz pjesmu "Standing in the Light of Love", živahnu nasljednicu nenametljive uvodne pjesme. Slično Dip Parplovoj "Smoke on the Water", pjesma se temelji na oštrom, galvanizujućem gitarskom rifu, a svaka nota prepuna je neispuštene napetosti. Kako pjesma napreduje, Jangovo plivanje pretvara se u utapanje, njegovo marširanje u dranje. Negdje iza pretjerane gitare, Nil dostiže svoju tačku pucanja.

Legendarni muzičar trijumfalno gospodari u carstvu metafore; njegovi tekstovi ne moraju spominjati slomljeno srce da bi odražavali njegov unutrašnji nemir. Prethodno neobjavljeni “Timberline” navodno govori priču o drvosječi koji se bori sa svojom vjerom. Njegov život preokrenut i izvan njegove kontrole, gdje se on ljutito suočava s porazom. U "Goin' Home", Jang se proteže kroz dvosmisleni dio prostora i vremena, zgrada i ratnih polja koja se stapaju jedna u drugu. Čak i dok Nil ponavlja "I'm going home", slušalac imaju osjećaj da pjevač nigdje ne pripada. Zapovjednički, ali napet, Jangov glas pokušava uhvatiti nešto neopipljivo.

Svaka pjesma na "Zdravici" oslanja se na dužu stranu, ali to nikako ne guši njen zamah. Sedmominutni "How Ya Doin'", koji je prethodno objavljen 2002. godine kao "Mr. Disappointment,” odražava pritisak i potez umiruće veze, svaka gitara uključuje dijalog sa žaljenjem i pogledom koji pokušava da ne umre između ljubavnika. "Htio bih ti stisnuti ruku / Razočaranje / Čini se da si opet pobijedila / Ali ovaj put bi mogao biti posljednji", jada se potišteni, ali ne slomljeni Jang.

Tokom trinaest minuta, "Boom Boom Boom", varijacija pjesme "She's a Healer" iz 2002. godine, uživa u mutnom, teksturisanom eksperimentisanju. Dok je prvo izdanje karakterisao niski, puzajući registar zvuka, ovdje se legendarni muzičar odlučuje za prozračan tenor i nešto lakšu sliku za slušaoce. Iako prepoznatljiv, njegov je glas izrazito povučen, delikatan dok se odriče svoje želje za kontrolom.

“Sve što imam je slomljeno srce / I ne pokušavam to sakriti / Kad sviram svoju gitaru,” pjeva prije nego što mu se glas poput ranjene guje savije ispod sjenovitih instrumenata. Jang je vrhunski tekstopisac, ali ponekad gitara kaže ono što riječi ne mogu, a on je to doktorirao.

Nije neuobičajno da muzičar posegne u trezor i iskopa stare snimke. Od Jangovog "Shakespearea" do "Way Down in the Rust Bucket", njegova obnovljena djela sijaju trajnom privlačnošću. Međutim, "Zdravica" se izdvaja od ostalih - ne samo zbog svog legendarnog postojanja više od dvije decenije, već i zbog svoje sposobnosti da obilježi bolni period u Nilovom životu s neposrednošću i iskrenošću.

Umjesto "Putovanja kroz prošlost", iznjedreni album "Zdravica" je produženje prijašnje sadašnjosti. Svaka pjesma poziva slušaoce da se zadrže u Jangovoj prošloj ljubavi, osjećaju sporog i bolnog žarenja kraja veze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije