Muzika

"Jesenja sonata" festival koji ne skreće sa pravog puta

"Jesenja sonata" festival koji ne skreće sa pravog puta
Foto: N.N. | "Jesenja sonata" festival koji ne skreće sa pravog puta

Treće izdanje Internacionalnog muzičkog festivala "Jesenja sonata" biće održano u Kulturnom centru Banski dvor od 7. do 11. oktobra, a festival će otvoriti nastup kamernog orkestra "Kamerata akademika" iz Srbije.

Pored ovog eminentnog sastava, na festivalu će koncerte održati: "Trio aura" iz Makedonije, "Papandopulo kvartet" iz Hrvatske, Ivan Otašević i Natalija Mladenović iz Republike Srpske i Srbije, te "Ansambl renesans" iz Srbije.

Mladen Matović, direktor Banskog dvora i osnivač "Jesenje sonate", kaže da je, uprkos velikim organizacionim izazovima prouzrokovanim pojavom pandemije virusa korona, ustanova koju vodi prilagodila svoj rad novonastalim okolnostima i iznašla način kako da održi kontinuitet organizovanja reprezentativnih kulturnih sadržaja u vlastitoj produkciji. 

"Banski dvor i u ovim nesvakidašnjim okolnostima 'nove normalnosti', s ponosom želi najaviti skorašnje održavanje trećeg Internacionalnog muzičkog festivala 'Jesenja sonata', manifestacije koja je već nakon prva dva festivalska izdanja snažno odjeknula u čitavom regionu, dobivši izuzetno pozitivne recenzije od strane muzičke kritike te veliku podršku publike koja nam je kroz maksimalnu posjećenost svim koncertnim večerima pokazala da se nalazimo na pravom putu i da umjetnička muzika i te kako ima svoje posjetioce, ukoliko im se ponudi kvalitet i adekvatna promocija pripremljenog programa", istakao je Matović.

Matović dodaje da je "Jesenja sonata" zamišljena kao elitni, višednevni muzički događaj, susret vrhunskih muzičkih umjetnika iz zemlje i inostranstva, te svojevrsni nacionalni i internacionalni forum najviših umjetničkih standarda.

"Iako će festival obuhvatiti koncerte renomiranih muzičkih sastava i izvođača, zahvaljujući menadžerskim aktivnostima ustanove te podršci pokrovitelja i sponzora, organizator je obezbijedio pristupačnu cijenu festivalske ulaznice za svako koncertno veče koja iznosi 5 KM", naveo je Matović.

On je otkrio da su ulaznice za festival već u prodaji te da će sala Banskog dvora, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, moći da primi do 108 posjetilaca.

"Imajući u vidu činjenicu da je i pored liberalizacije mjera u smislu dozvoljenog broja posjetilaca u ustanovama kulture taj broj i dalje znatno manji u odnosu na kapacitet naše ustanove, Banski dvor se potrudio da za sve one koji ne uspiju doći do festivalske ulaznice obezbijedi live stream tj. direktan prenos svake festivalske večeri na zvaničnom YouTube kanalu Banskog dvora", kaže Matović.

Direktor Banskog dvora na kraju je izrazio uvjerenje da će "Jesenja sonata" i u budućnosti još snažnije stimulisati muzički i kulturni razvoj Banjaluke i Republike Srpske te da će, na radost publike, svake godine polovinom oktobra u Banskom dvoru okupljati najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije