Muzika

"Jesenja sonata" od 10. do 14. oktobra u Banskom dvoru

"Jesenja sonata" od 10. do 14. oktobra u Banskom dvoru
Foto: N.N. | "Jesenja sonata" od 10. do 4. oktobra u Banskom dvoru

BANJALUKA - Drugi Internacionalni muzički festival "Jesenja sonata" biće održan od 10. do 14. oktobra u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, a ugostiće neka od najznačajnijih imena umjetničke muzike današnjice.

Direktor Kulturnog centra Banski dvor Mladen Matović je na konferenciji za novinare, povodom održavanja ovog festivala, rekao da ova ustanova kulture nastavlja sa praksom organizovanja reprezentativnih kulturnih sadržaja u vlastitoj produkciji.

"Ovaj festival je već nakon prvog izdanja snažno odjeknuo u regionalnim okvirima i dobio izuzetno pozitivne recenzije stručne kritike. Koncerti su bili maksimalno posjećeni, te je svima nama u Banskom dvoru dao svojevrstan vjetar u leđa i pokazatelj da smo na pravom putu", rekao je Matović.

Matović je rekao da će ovogodišnji festival obuhvatiti pet cjelovečernjih koncerata istaknutih muzičkih umjetnika, a koji će biti održani u velikoj Koncertnoj dvorani Banskog dvora sa početkom u 20.00 časova.

On je rekao da je Banski dvor, zahvaljujući menadžerskim aktivnostima ustanove i podršci pokrovitelja i sponzora, za svako koncertno veče obezbijedio pristupačnu cijenu festivalske ulaznice u iznosu od pet KM.

Matović je istakao da će čast da otvori ovogodišnju "Jesenju sonatu" pripasti renomiranom "Henšel kvartetu" iz NJemačke - jednom od najuglednijih i najznačajnijih gudačkih kvarteta današnjice, koji će u četvrtak, 10. oktobra, imati cjelovečernji koncert.

Prema riječima Matovića, drugog dana festivala, u petak, 11. oktobra, predstaviće se renomirana domaća umjetnica koja je postigla zapažene rezultate na svjetskoj sceni - violinistkinja Jovana Raljić iz Banjaluke i njen gost - istaknuti pijanista i klavirski pedagog sa adresama u Austriji i Iranu Hafez Babašahi.

"Trećeg dana festivala `Jesenja sonata` biće održan koncert izuzetnog trija kojeg čine Edin Karamazov /lauta/, Dani Bošnjak /flauta/ i Aleksandar Milošev /violina/", najavio je Matović.

On je istakao da će četvrti dan festivala biti posvećen violončelu i klaviru, a u goste dolaze solisti sa Akademije u Novom Sadu - violončelista Marko Miletić i pijanista Mihajlo Zurković.

Matović je rekao da je završnica drugog Internacionalnog muzičkog festivala "Jesenja sonata", 14. oktobra, ostavljena za koncert čuvene italijanske pijanistkinje Elize Tomelini - nesvakidašnje, netipične i svestrane umjetnice koja je prešla neobičan razvojni put od čuda od djeteta, preko laureata sve do strasti za alpinizmom.

"Tomelinijeva je spojila svoje dvije velike ljubavi pijanizam i alpinizam i poznata je po tome što je na najvišoj koti svijeta – na vrhu Monte Rosa u italijanskim Alpama, održala koncert na 4.460 metara nadmorske visine", rekao je Matović.

On je naveo da je ova umjetnica lani napravila istinski umjetnički podvig i prva je žena pijanista koja je izvela prvu verziju Listovih transcendentalih koncertnih etida iz 1838. godine u autentičnom izvođenju.

Pokrovitelji "Jesenje sonate" su grad Banjaluka, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije