Muzika

Jovanka Roćenović, profesorica violine: Učenici su heroji ovog vremena

Jovanka Roćenović, profesorica violine: Učenici su heroji ovog vremena
Foto: N.N. | Jovanka Roćenović, profesorica violine: Učenici su heroji ovog vremena

​BANJALUKA - Izolacija uzrokovana pandemijom virusa korona vjerovatno je najviše pogodila djecu, koja su preko noći morala na neodređeno da po strani ostave svoje omiljene aktivnosti.

Učenici muzičkih škola, iako odvojeni od profesora i prostora za vježbanje, sa sviranjem nisu prestajali, naprotiv. Kako objašnjava Jovanka  Roćenović, profesorica violine u Muzičkoj školi "Vlado Milošević" u Banjaluci, s obzirom na to da se nastava instrumenta inače izvodi individualno, bilo je lako koristeći razne vrste video-poziva uspostaviti kontakt s učenicima i kontinuitet u radu.

"To je naravno podrazumijevalo i određene tehničke poteškoće koje smo prevazilazili u onoj mjeri u kojoj su mogle da budu prevaziđene. Veliki problem je predstavljao kvalitet zvuka instrumenta, kao i nedostatak kontakta uživo koji je u našem poslu nezamjenjiv", istakla je ona i dodala da su mladi violinisti pravi mali profesionalci koji se tokom cijele školske godine pripremaju za brojne javne nastupe, posebno u drugom polugodištu kada kreće sezona takmičenja.

"Krajem februara u našoj školi održano je školsko takmičenje, gdje su se oni plasirali kao pobjednici svojih kategorija, a koje je predstavljalo uvertiru za naredna značajnija takmičenja, od kojih je jedno trebalo da bude i republičko takmičenje. Neposredno pred održavanje svih tih za nas veoma značajnih događaja došlo je do prekida nastave i otkazivanja svih manifestacija. Prilagodili smo se situaciji i nastavili s radom, nadajući se da će sve brzo proći i da ćemo se vratiti na scenu", napomenula je Roćenovićeva.

S obzirom na to da je, kako kaže, maj mjesec u kojem sumiraju rezultate i održavaju koncerte, došli su na ideju da se publici predstave online koncertom, što su učenici prihvatili s oduševljenjem.

"Učenici su se sami snimali kod svojih kuća svirajući uz snimljene klavirske pratnje, što je inače nezahvalno i ne praktikuje se. Ja sam naravno prezadovoljna učinjenim, a oni su na ovaj način dobili dodatnu motivaciju", rekla je Roćenovićeva.

U videu online koncerta pojavljuju su višestruko nagrađivani učenici, među kojima su Maja Orlando, učenica posebnog senzibiliteta i doživljaja violine, uporna i vrijedna Katarina Ćulibrk, kao i i te kako muzikalni Andreas Ćurić i Pavle Jovanić.

Iz svojih domova za publiku su svirali i Nina Uletilović, Katarina Jokanović, Magdalena Šolaja i Elena Vuleta.

Njihova ponosna profesorica kaže da je svako od njih poseban na svoj način i sigurna je da će naći mjesto pod muzičkim zvjezdanim nebom.

Priznala je da s obzirom na to da je majka dva školarca, zahvaljujući brizi o njima i porodici i svakodnevno izvodeći nastavu od kuće nije imala vremena za krizne dane, ali smatra da su učenici, uz one koji su brinuli o nama u proteklom periodu, heroji ovog vremena.

"Mojim učenicima sam savjetovala ono što im inače savjetujem: da sve što rade - rade s uživanjem. Fokus našeg rada sa takmičarskih programa smo prebacili na neke druge stvari, postavili smo sebi druge ciljeve i nastojali da i iz ove situacije izvučemo najbolje za sebe. Bilo je dosta rada na unapređenju tehnike, što će sigurno predstavljati benefit za njih u narednom periodu", rekla je Roćenovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije