Muzika

Jubilarni 25. Đurđevdanski festival 11. maja

Jubilarni 25. Đurđevdanski festival 11. maja
Foto: N.N. | Jubilarni 25. Đurđevdanski festival 11. maja
Milan Rakulj

BANJALUKA - Ovogodišnji Đurđevdanski festival dječje pjesme biće održan 11. maja u Sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci.

To je najdugovječniji i već 25 godina najpoznatiji festival dječje pjesme u regionu, uz koji su odrastale generacije. Prvi festival održan je 5. maja 1994. godine, pod nazivom "Djeca pjevaju Republici Srpskoj".

Za ovaj dječji festival u proteklom periodu u regionu napisano je više od četiri stotine kompozicija. Od početka su postavljeni visoki profesionalni standardi. Kompozicije i soliste biraju komisije u kojima su kompozitori, muzički pedagozi, muzički producenti i urednici. Kompozicije se prema glasovnim mogućnostima i karakteru dodjeljuju malim solistima.

Učesnici prvih festivala već su odrasli ljudi i mnogi od njih su nastavili da se bave muzikom. I danas se rado sjećaju svojih nastupa i prate napredovanje festivala, koji je odrastao s njima.

Od 2005. godine postao je internacionalni festival, na kojem učestvuju ne samo djeca iz Evrope, nego i izvan Starog kontinenta.

Za ovogodišnji festival odabrano je 16 kompozicija, koje će pjevati 23 djece iz RS, BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Italije i Rusije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije