Muzika

"Judas Priest" i dalje nepodoban za Kuću slavnih

"Judas Priest" i dalje nepodoban za Kuću slavnih
Foto: Ilustracija | "Judas Priest" i dalje nepodoban za Kuću slavnih

Rob Halford, frontmen legendarnog metal benda "Judas Priest", objavio je pismo kojim je obaviješten da ove godine neće biti ništa od njihovog prijema među odabrane u Rokenrol kuću slavnih.

Slavni muzičar otkrio je javnosti kako je dobio saopštenje od uprave ove institucije kako ni ove godine neće biti primljen među velikane rokenrol zvuka.

Pismo je u stvari utješna poslanica, kojom se bend ili autor obavještavaju da ove godine nisu zaslužili tu čast, ali da se ne brinu, jer je i "Black Sabbath" bio nominovan osam puta prije nego što je primljen, Pati Smit sedam, Solomon Burke čak devet, a "Beastie Boys" i "The Yardbirds" po tri puta prije nego što su ušli u društvo zaslužnih rok legendi.

Pismo se završava prilično patetičnim pozivom koji je naljutio slavnog Halforda.

"Ako ste na turneji ili samo prolazite negdje blizu, posjetite naš muzej u Klivlendu. Naša izložba koja se proteže na šest spratova govori o istoriji rokenrola i načinu na koji je promijenio svijet. Vi ste dio te priče i voljeli bismo je podijeliti s Vama. Još jednom, čestitamo na nominaciji", stoji u pismu koje je dobio Halford.

Rokenrol kuća slavnih postoji od 1983. godine i u svojoj postavi uključuje ono što smatra najvažnijim i najuticajnijim iz istorije roka. Svake godine komisija odabere dvadesetak izvođača koji su nominovani, a onda hiljade glasača, među kojima su muzičari, profesionalci iz industrije, istoričari muzike pa čak i obožavaoci odlučuju ko će ući u Kuću slavnih. Obično godišnje uđe između pet i sedam izvođača, a glavni uslov, osim ogromnog doprinosa rokenrolu, je to da je autor objavio prvi album najkasnije 1992. godine.

Rob Halford ističe da je njegov bend zaslužio da se nađe na listi odabranih te da je u svoj bend uložio 10.000 sati rada i da hevi metal zaslužuje više mjesta na policama Kuće slavnih.

S njim se slažu i ostale kolege sa scene koje dodaju da je hevi metal mnogo uticao na savremenu rokenrol muziku.

Sa Halfordom se slažu i istoričari muzike, koji tvrde da je Rokenrol kuća slavnih postala samo "Kuća slavnih" te da ona služi za to da se jednom godišnje na televiziji kaže ko je sve ušao u nju i onda se oni koji su prestali aktivno slušati muziku prisjete nekih izvođača i kažu: 'Da, to je dobar bend." Stručnjaci dodaju da je apsurdna i činjenica da su prethodnih godina više prostora u ovom muzeju zauzeli komercijalni hip-hop i rep izvođači nego rokenrol muzičari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije