Muzika

Kamerni orkestar "Metamorfozis" otvara petu "Jesenju sonatu"

Kamerni orkestar "Metamorfozis" otvara petu "Jesenju sonatu"
Foto: Ustupljena fotografija | Kamerni orkestar "Metamorfozis" otvara petu "Jesenju sonatu"

BANJALUKA - Koncertom renomiranog beogradskog kamernog gudačkog orkestra "Metamorfozis" sutra u 20 časova u Banskom dvoru biće otvoren peti Međunarodni muzički festival "Jesenja sonata".

Kamerni orkestar "Metamorfozis" se prema ocjenama stručne javnosti u ovom trenutku smatra najboljim srpskim kamernim orkestrom. O tome najbolje svjedoče nagrada časopisa "Muzika klasika" za najbolji kamerni ansambl, te nagrada Udruženja kompozitora Srbije za najbolje izvođenje i promociju srpske umjetničke muzike.  Ansambl "Metamorfozis" od svog osnivanja 2005. godine pozicionirao se na srpskoj muzičkoj sceni kao uzbudljiv sastav koji nudi vrhunske inovativne interpretacije djela klasičnog repertoara, domaćih i stranih savremenih autora.

Od pažljivog i odmjerenog građenja meditativne atmosfere, preko pokretljivih i virtuoznih odsjeka, do snažnih, furioznih krešenda, orkestar posvećeno i suvereno vlada ogromnim rasponom instrumentalnih boja i izraza.

"Metamorfozis" najčešće nastupa bez dirigenta, predvođen energičnim Sašom Mirkovićem, i prema potrebi proširuje ili mijenja svoj osnovni sastav dodatim instrumentima, elektronikom i scenskim elementima.

"Metamorfozis" je osnovan upravo na inicijativu violiste i umjetničkog direktora Saše Mirkovića i od samog početka posvećen je izvođenju graničnih žanrova umjetničke muzike, kao što su nova muzika, world music, djela koja dotiču ili sadrže elemente popularnih stilova, ali i izvođenju dobro poznatih djela zapadnoevropske muzičke tradicije u novom ruhu - u drugačijim, novim aranžmanima i scenskim postavkama, koji predstavljaju svojevrstan odgovor na savremeni trenutak, ukus publike i praksu muzičkog izvođenja u svijetu.

"Metamorfozis" je fleksibilni aparat, koji u svojoj osnovi ima sastave od gudačkog kvarteta do gudačkog orkestara, ali i brojne mogućnosti proširenja, i to ne samo dodavanjem instrumenata, već i upotrebom elektronskog zvuka, mikstmedija i teatarskih elemenata. Sve ovo omogućava učešće ansambla u širokom spektru projekata - od klasičnih koncertnih nastupa do savremenog muzičkog teatra, od Baha do Pjacole.

Ulaznice po cijeni od pet KM za sve festivalske večeri u prodaji su na biletarnici Banskog dvora.

Sutra, drugog dana festivala, banjalučkoj publici predstaviće se "Zagrebački kvartet", ugledni kamerni sastav s ozbiljnom međunarodnom reputacijom i tradicijom dugom više od stotinu godina.

Aktuelni sastav "Zagrebačkog kvarteta" čine Martin Krpan (prva violina), Davor Filips (druga violina), Hrvoje Filips (viola) i Martin Jordan  (violončelo).

Trećeg dana festivala "Jesenja sonata", u četvrtak, koncert će održati Libor Novaček, međunarodno etabliran češki pijanista i profesor čuvenog Praškog univerziteta.

Četvrti festivalski dan posvećen je najmlađoj publici, jer će u okviru "Jesenje sonate" prvi put biti održan didaktički koncert s ciljem razvoja i njegovanja publike i budućih konzumenata umjetničke muzike. Na programu će se naći čuveno djelo "Karneval životinja" francuskog kompozitora Kamija Sen Sansa, a koje će, pored solista Dinka Blagojevića i Dejana Jankovića na klaviru, izvesti banjalučki kamerni orkestar "Ban Svetislav Tisa Milosavljević" pod dirigentskom palicom Branke Radošević Mitrović.

Didaktički koncert je namijenjen djeci uzrasta od četiri do 14 godina.

Završnica petog jubilarnog Međunarodnog muzičkog festivala "Jesenja sonata" ostavljena je za klavirski duo svjetskog glasa -  "Duo Miroirs" iz Italije,  koga muzička kritika označava kao jedan od pet najboljih klavirskih dua sa četiri ruke današnjice. Duo čine istaknuti italijanski pijanisti Antonelo di Onofrio i Klaudio Sovijero, koji će cjelovečernjim koncertom u subotu, 29. oktobra, spustiti zavjesu na jubilarno peto festivalsko izdanje "Jesenje sonate".

"Kroz svoje peto festivalsko izdanje 'Jesenja sonata' je već postala tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija koja će, uvjereni smo, u budućnosti  još snažnije stimulisati muzički  i kulturni razvoj grada i Republike Srpske, te  na radost publike svake godine tokom oktobra u Banskom dvoru okupljati najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene", istakao je Mladen Matović, direktor Banskog dvora.

Pokrovitelji festivala su grad Banjaluka i  Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, dok je banka partner Banskog dvora  Adiko banka.

Svi koncerti izuzev didaktičkog, koji je namijenjen najmlađoj publici, će počinjati u 20 časova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije