Muzika

Kaposela: Rastao sam uz divne priče o BiH

Kaposela: Rastao sam uz divne priče o BiH
Foto: Vladimir Stojaković | Kaposela: Rastao sam uz divne priče o BiH

Italijanski kantautor Viničio Kaposela u ponedjeljak uveče održao je koncert u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci u okviru "Sezone italijanske kulture u BiH".

Slavni autor je brojnoj banjalučkoj publici predstavio niz različitih pjesama sa nekoliko albuma koje su, prema njegovim riječima, kompozicije bliže ovim krajevima.

"Banjalučkoj publici predstavljam naš folklor, predstavljam i nekoliko pjesama koje se odnose na melodramu jer mi smo Italijani i nama se oduvijek sviđala melodrama. Predstaviću i jedan komad turbofolka, ali i nekoliko pjesama italijanskog umjetnika Adrijana Čelentana", rekao je Kaposela.

Kantautor je dodao da je upoznat sa Balkanom i kulturom ovog podneblja, te da je i ranije posjećivao Bosnu i Hercegovinu.

"Moj djed je dolazio ovdje za vrijeme Drugog svjetskog rata. Dolazio je kao vojnik i ja sam rastao uz divne priče koje mi je govorio o ovim krajevima. I kao mali sam dolazio ovdje i vidio sam refleksiju Italije u ovoj zemlji. Naše dvije zemlje su kompletirane u svojoj različitosti", naglasio je Kaposela.

Banjalučkom koncertu je prisustvovao i ambasador Italije Nikola Minazi, koji je istakao da u Bosni i Hercegovini postoji velika potražnja za italijanskom kulturom.

"Zahvaljujući velikoj zainteresovanosti publike, mi imamo priliku da organizujemo različite manifestacije. U 'Sezoni italijanske kulture' krećemo sa koncertom Viničija Kaposele, nakon toga predstavićemo i baletnu grupu 'Motus Danca', koja će nastupiti u Sarajevu i Tuzli, a nakon nje predstaviće se i italijanska trupa koja će nastupiti na festivalu 'Mess'. Naravno, sve završavamo jednim koncertom u Sarajevu, a biće tu još mnogo iznenađenja", istakao je ambasador Italije Nikola Minazi.

Koncertu je prisustvovao i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je podsjetio da Ambasada Italije već dugi niz godina priređuje programe za građane BiH.

"Sada smo zahvaljujući saradnji sa Ambasadom Italije ovu manifestaciju proširili i na Banjaluku. Nadam se da će biti još kulturnih događaja, jer je kultura Italije vrlo bogata i nadam se da će banjalučka publika moći da uživa i u drugim događajima zahvaljujući naporima italijanske ambasade", rekao je Radojičić.

Koncertu su osim velikog broja građana prisustvovali i studenti italijanskog jezika, koji su preveli sve pjesme italijanskog kantautora i na taj način olakšali praćenje koncerta posjetiocima u Narodnom pozorištu RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije