Muzika

Kim Gordon, heroj žena u muzičkoj industriji

Kim Gordon, heroj žena u muzičkoj industriji
Foto: Twitter / Printscreen | Kim Gordon, heroj žena u muzičkoj industriji

Poznat muzičarka, spisateljica, ikona alternativne muzike, heroj žena u muzičkoj industriji i koosnivačica popularnog benda Sonic Youth, Kim Gordon ostavila je, a i dalje ga stvara, neizbrisiv trag na svjetskoj sceni.

Sonic Youth izronio je iz njujorške eksperimentalne no-vejv scene ranih osamdesetih godina prošlog vijeka. Osnovali su ga Kim Gordon i Tarston Mur, a par je ubrzo angažovao druge muzičare da im pomognu oživjeti njihove oštre i jedinstvene vizije. Gordon se prisjeća ranih dana stvaranja muzike s Murom u svojim memoarima pod nazivom "Djevojka u bendu", navodeći: “Prve probe bili su da sjedimo u opuštenom krugu i sviramo bez ikakvog bubnjara. Nije to bilo baš ono što biste nazvali 'sviranjem', da budem iskrena. Drndali smo i stvarali drndajuće zvukove na našim gitarama."

Bend je objavio svoj istoimeni debi EP materijal 1982. godine prije nego što su krenuli na svoju prvu turneju podržavajući kolege nojz-rokere, Swans. Sonic Youth brzo su postigli uspjeh u Evropi, ali ne i u svom rodnom Njujorku sve dok haotični londonski nastup neočekivano nije dobio pozitivne kritike, što je rezultiralo rastom popularnosti. Od 1980-ih naovamo, Sonic Youth je postao jedan od najznačajnijih i najuticajnijih alternativnih rokk bendova, koji nikada nisu skinuli svoju eksperimentalnu kožu kako je njihova muzika postajala sve poznatija u mejnstrim krugovima.

Iako je Gordonova bila basista benda, a ponekad i pjevačica, njen je uticaj uvijek bio prisutan, a Sonic Youth bi - iskreno - bio ništa bez nje. Kimine istaknute bas linije nose svaku od pjesama benda, a njena neumorna kreativnost i eksperimentisanje, potpomognuti iskustvom vizuelne umjetnice, gurnuli su Sonic Youth u neistraženu muzičku divljinu. Međutim, njeno prkosno istraživanje feminističkih pitanja učinilo je Sonic Youth tako posebnim bendom i inspiracijom za ambiciozne muzičarke tako naviknute vidjeti da alternativnim žanrom dominiraju muškarci.

Njen otpor zahtjevima muzičke industrije da se muzičarke prilagode određenom kalupu bio je revolucionaran. Zgrčila je glas u grubo jecanje i režanje, pjevajući rečenice poput: "Ne diraj mi grudi / Samo radim za svojim stolom / Ne stavljaj me na iskušenje / Samo dajem sve od sebe" u pjesmi "Swimsuit Issue". Gordonova je svoj bijes usmjerila u abrazivnost muzike, postavši značajan izvor inspiracije za veliki talas "riot grrl" bendova koji su se pojavili devedesetih.

Katlin Hana iz benda Bikini Kill jednom je govorila o tome kako je Gordonova uticala na nju, rekavši: "Bila je preteča, muzički. Sama spoznaja da žena u bendu razmjenjuje glavne vokale, svira bas i istovremeno je vizuelna umjetnica učinilo me je da se osjećam manje usamljeno. Bila sam u pank andergraund sceni kojom su dominirali hardkor frajeri koji su svaku veče vikali na mene, a novinari su moj glas rutinski nazivali kreštavim, neslušljivim. Kim je učinila da se osjećam prihvaćeno na način na koji prije nisam. Je***a Kim Gordon mislila je da sam na dobrom putu, mrzitelji neka su prokleti. Lakše je podnositi sr***e, znajući da je ona u mom uglu."

U svijetu kojim dominiraju muškarci, Kim je pružila svjetionik nade. Tokom intervjua za "The Guardian", objasnila je: "Postoji neki nevidljivi zid muškaraca bez lica preko kojeg se moram popeti." Štaviše, u Gordonovim memoarima raspravljala je o nemilosrdnoj mizoginiji koja je dolazila s 'djevojkom u bendu', rekavši: "Muzički časopis bi tada otišao kući i pisao okrutne, starosne, seksističke stvari. Pretpostavila sam da je to zato što su se užasavali žena; cijela je zemlja ipak imala kompleks kraljice. Odbila sam igrati igru. Nisam se željela oblačiti kao Sijuksi Sijuks ili glumiti imaginarnu ženu, nekoga ko ima više posla s njima nego sa mnom. Postojao je popularan izgled u to vrijeme - drevna haljina, šminka - to jednostavno nisam bila ja."

Držeći se toga da bude vjerna sebi, Gordonova se predstavila onako kako joj se sviđa i pustila je da njena muzika govori. Svojom muzikom, sa i bez Sonic Youth benda - takođe je izdavala solo muziku i osnovala druge bendove kao što je Free Kitten - Kim je aktivno kanalisala prepreke koje postavlja svijet u kojem dominiraju muškarci. U predgovoru Gordonove knjige "Nema ikone", Keri Braunštajn piše: "Hvala što si osoba koja mi je pomogla shvatiti da ne moraš čekati tuđe dopuštenje da budeš ono što jesi." Zaista, nepokolebljiva kreativnost Gordonove i prkos čine je jednom od najkul i najinspirativnijih osoba koje su ostavile trag u svijetu muzike

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije