Muzika

Kiril Džajkovski za "Nezavisne": Moja muzika je posledica uticaja kulturnog nasleđa

Kiril Džajkovski za "Nezavisne": Moja muzika je posledica uticaja kulturnog nasleđa
Foto: N.N. | Kiril Džajkovski za "Nezavisne": Moja muzika je posledica uticaja kulturnog nasleđa

Kiril Džajkovski, značajno ime na međunarodnoj muzičkoj sceni, prepoznat je po ubjedljivoj kombinaciji elektronike sa makedonskim etno zvukom i njegov nastup na predstojećem "OK festu" na Tjentištu već budi veliko interesovanje.

Nastup je najavljen za 17. jul na Main Stageu i publika će tada biti u prilici da čuje hitove sa njegovih albuma "Syntethic Theatre", "Homebound", "Religion & Seks" i druge. Osnivač benda "Bastion", član kultnog benda "Leb i Sol", a kasnije i pionir balkanske elektronike, Džajkovski najavljuje nastup na ljeto u Nacionalnom parku "Sutjeska", a tim povodom za "Nezavisne" je govorio i o filmskoj muzici, budućnosti elektronske muzike te planovima za naredni period.

NN: U julu ove godine stižete na dugo očekivani "OK fest", čime ćete zvanično označiti svoj povratak na ovu i bh. scenu. Kakva iskustva nosite sa prethodnih nastupa na "OK festu" i kakvu atmosferu očekujete ovaj put?

DŽAJKOVSKI: Pamtim "OK fest" po divnom lokalitetu i odličnoj atmosferi. Verujem da će ovaj put biti još bolje i uzbudljivije, posebno nakon svih problema zbog perioda pandemije i globalne krize. Pored moje standardne koncertne formacije solista, dovodim novog vokalnog gosta, veoma talentovanog pevača poznatog makedonskog rege benda "Conquering Lion", Rootsmana I.

NN: Osnovali ste prvi sastav elektronske muzike u Sjevernoj Makedoniji, a potom ste imali priliku da nastupate širom svijeta i regiona, uključujući cijenjene festivale poput EXIT-a, "Beer festa" i mnogih drugih. Kakav je osjećaj biti prepoznat u cijelom svijetu i šta je ono što je najbolje u vezi sa koncertima pred više hiljada ljudi?

DŽAJKOVSKI: Nema lepšeg doživljaja za jednog autora od koncertne prezentacije muzike uživo, pogotovo ispred velikog auditorijuma. Iskusiti reakciju publike u direktnom kontaktu zaista je neverovatno iskustvo i drago mi je da sam imao priliku nastupati na velikom broju muzičkih festivala u regionu i Evropi. Veliki festivali sigurno su jedan od najboljih načina za promociju nove muzike i projekata, a i odličan način za testiranje novog materijala.

NN: U svojoj karijeri eksperimentišete sa zvukom, kombinujući moderne elektronske ritmove sa tradicionalnom makedonskom muzikom. Da li kroz svoju specifičnu muziku zapravo njegujete svoje kulturno i nacionalno nasljeđe i kako publika širom svijeta reaguje na takve zvukove?

DŽAJKOVSKI: Fuzija elektronike i elemenata iz tradicionalne muzike su u mom slučaju svakako prirodna posledica uticaja kulturnog nasleđa. Kombinacija etno zvukova i instrumentalizacije samo je koncept ubrizgavanja autohtonog elementa, ne mislim da to predstavlja nešto što bi ograničilo stilski domet same muzike na određenu publiku, naprotiv. A muzika ipak ne prepoznaje granice i drago mi je reći da su reakcije internacionalne publike uvek bile pozitivne.

NN: Imali ste priliku da komponujete muziku i za nekoliko zapaženih filmova. Kako je došlo do toga, koliko je to zahtjevan posao i možete li nam opisati jedan takav proces stvaranja iz Vašeg ugla?

DŽAJKOVSKI: Rad na primenjenoj muzici je uvek kod mene funkcionisao paralelno. Sve je počelo saradnjom sa Milčom Mančevskim još iz vremena grupe "Bastion", pa se onda to proširilo i na pozorište, televiziju, reklame. Tehnička strana filmske muzike je na neki način kompleksnija, no u kreativnom smislu razlike i nisu tako velike. Pozorišni pristup zna biti spontaniji i organskiji, a sa filmom je mnogo preciznije. U svakom slučaju, meni je primenjena muzika uvek bila velika strast i inspiracija.

NN: Koliko je bilo teško profilisati se u Vašoj profesiji i da li se sjećate perioda ili događaja nakon kojeg Vam je karijera krenula uzlaznom putanjom? Da li je to bilo već nakon turneje sa Vlatkom Stefanovskim i grupom "Leb i sol" ili možda nakon neke pjesme, albuma...

DŽAJKOVSKI: U retrospektivi, čini mi se da je možda jedan od ključnih momenata u mojoj karijeri kao elektronskog umetnika i muzičkog autora bilo izdanje albuma "Homebound", u tom periodu prvi put sam radio i muziku za dugometražni film. To je bio poznati film "Dust" Milča Mančevskog, a od tad počinje sada već i dugogodišnja saradnja sa pozorišnim režiserom Aleksandrom Popovskim. Može se reći da su stvari nekako u tom periodu krenule drugom brzinom.

NN: Koliko je tehnološki napredak unaprijedio pristup stvaranju elektronske muzike i kako je to bilo prije? Kako vidite budućnost elektronske scene i muzike kod nas i u svijetu?

DŽAJKOVSKI: Budućnost elektronske muzike je već u toku. U tehnološkom smislu kao da nema boljeg vremena za kreaciju bilo koje vrste muzike, a posebno elektronske. Napredak softvera i internet komunikacije je potpuno olakšao, a sa tim i globalizovao muzičku produkciju u pozitivnom smislu i učinio dostupnim ogromnu količinu nove i dobre muzike iz svih krajeva sveta. Naravno, treba imati volje i vremena za tu ogromnu ponudu.

NN: Kakvi su Vaši planovi za budućnost? Da li postoji rad na nekoj predstavi, filmu, albumu ili koncertu koji možete da nam najavite?

DŽAJKOVSKI: Trenutno radim muziku za novi pozorišni projekt makedonskog režisera Aleksandra Popovskog "Junakinje" pri Mestnom Gledalisču u Ljubljani, čija je premijera zakazana za 14. maj. Ove godine očekujem i premijeru slovačkog filma "Ballad of Piargy" makedonskog režisera sa praškom adresom Ive Trajkova za koji sam radio muziku. Planiram izdati uskoro i novi materijal koji ću promovisati na festivalskim nastupima ovoga leta u regionu i Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije