Muzika

Peđa Mužijević otvara "Majske muzičke svečanosti"

Peđa Mužijević otvara "Majske muzičke svečanosti"
Foto: Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu | Peđa Mužijević otvara "Majske muzičke svečanosti"

​SARAJEVO - Sedamnaesto izdanje internacionalnog festivala "Majske muzičke svečanosti" otvara koncert Peđe Mužijevića, bh. pijaniste sa američkom adresom u Domu Oružanih snaga BiH 11. maja sa početkom u 19 časova.

Kako navode iz Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, festival će trajati do 13. juna i predstavlja refleksiju akademskog i umjetničkog rada, ali i međunarodne aktivnosti Muzičke akademije.

"Naredne, 2025. godine Muzička akademija, kao najstarija muzička visokoškolska institucija u Bosni i Hercegovini, slavit će 70 godina od svog osnutka. U tom duhu, kao uvertira za veliki, jubilarni grand finale koncipirano je 17. izdanje internacionalnog festivala Majske muzičke svečanosti", saopštili su iz Muzičke akademije UNSA. 

Peđa Mužijević je pijanista i kustos koji je poznat po nesvakidašnjem spoju istorijske i savremene muzike. 

"U okviru Majskih muzičkih svečanosti Mužijević će predstaviti programski koncept 'Homage to Mixtapes', zamišljen kao vid kompilacije (engl. mixtape) različitih kompozicija, u rasponu od djela Baha, Hajdna do Ligetija i Krumba", naveli su iz Muzičke akademije.

Dodaju da će osim koncerta, ovaj renomirani pijanista u okviru festivala Majske muzičke svečanosti održati majstorsku radionicu za studente klavira Muzičke akademije UNSA, te predavanje o programiranju muzičkih događaja i njihovoj relevantnosti za savremenu publiku. 

"Na osnovu svog iskustva kao kustosa muzičkih programa i umjetničkog direktora 'Baryshnikov Arts Centra' i niza drugih institucija i festivala sa kojima sarađuje, Mužijević će govoriti o načinima na koje koncertni život figurira u savremenim društvima", zaključili su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije