Muzika

Klasična muzika spas iz romskog geta

Klasična muzika spas iz romskog geta
Foto: N.N. | Klasična muzika spas iz romskog geta

SOFIJA - U velikom broju evropskih zemalja Romi žive u getima u kojima nema elementarnih uslova za normalan život, niti za školovanje djece.

Međutim, bolja budućnost ipak postoji, a pruža ih škola muzike Georgija Kalajdžijeva, umjetnika koji je nekad i sam živio u getu.

Danas je Kalajdžijev slavni violinista pod čijim okriljem klasičnu muziku izučava grupa romske djece. Sve to finansiraju donatori iz Njemačke, a romski učenici su već držali koncerte pred publikom, između ostalog i u prestižnoj dvorani "Bugarska" u Sofiji.

U bugarskom gradu Slivenu nalazi se jedan od najvećih romskih geta u Evropi. Tamo djevojčice napuštaju školu sa 12 ili 13 godina. Najveća opasnost za jednu djevojčicu u romskoj zajednici je da bude kidnapovana i silovana, jer poslije toga ona više nije "podobna" za brak.

Da bi izbjegli tu opasnost, mnogi roditelji udaju svoje još maloljetne kćerke. Ovo romsko naselje može da se podiči tužnim rekordom: naime, ovdje živi najmlađa majka u državi i ima 11 godina.

Jedan od očeva iz romske porodice Nikola Demirev je riješio da svoju kćerku Marijanu otrgne od takve sudbine i da joj proširi vidike. Tako je Marijana počela da pohađa časove violončela u školi Georgija Kalajdžijeva.

"U nastavi muzike naša djeca ne uče samo da sviraju, već i stiču kulturu koja im pomaže da raskrste sa romskim mentalitetom i tradicijom.

Muzika je tu djecu oslobodila teške sudbine - rane udaje. To do sada nije uspjela nijedna institucija", kaže između ostalog Nikola Demirev, koji je i pored toga što je slijep uspio da izvede svoju kćerku iz geta - u normalan život. Nekad su im se komšije podsmijavale zbog bavljenja muzikom, posebno zbog toga što je u getu uobičajeno da se time bave samo muškarci, ali danas su ponosni na svoje mlade sunarodnike koji se bave klasičnom muzikom.

(DW)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije