Muzika

Ko je predstavnica Albanije na EvrovizijI: Otac joj političar, htjela da predstavlja Rumuniju

Ko je predstavnica Albanije na EvrovizijI: Otac joj političar, htjela da predstavlja Rumuniju
Foto: Tanjug/AP | Ko je predstavnica Albanije na EvrovizijI: Otac političar, htjela da predstavlja Rumuniju

Druge polufinalne večeri Evrovizije pod rednim brojem 2 nastupila je predstavnica Albanije Besa sa pjesmom "Titan". Njeno pojavljivanje na sceni privuklo je veliku pažnju, a ova djevojka ima zanimljivu biografiju.

Besa Kokedhima je rođena u gradu Fier u Albaniji, u petočlanoj porodici kao najstarije dijete. Njen otac je Koco Kokedhima matematičar, preduzetnik i političar, dok je njena mama matematičar.

Besa Kokedhima nije jedina umjetnica u porodici, njena sestra Bora Kokedhima je poznati modni kreator, dok najmlađa Era Kokedhima takođe prati korake svoje starije sestre Bore, na polju mode.

Dok je Besa živela u Parizu, radila je na svom međunarodnom muzičkom albumu na francuskom i engleskom jeziku. Godine 2022. Besa je debitovala u Francuskoj sa baladom "En Ekuilibre" u junu 2022. Debitantski singl je dobio pozitivne kritike.

Besa se 2009. godine takmičila na rumunskom National Finas Selectia Nationala i pokušala da predstavlja Rumuniju na Pkesmi Evrovizije sa pkesmom na engleskom "Nothin' Gonna Change", gdke je stigla do polufinala, ali nije dobila pravo da predstavlja ovu zemlju na takmičenju.

Besa je veoma poznata umjetnica u Albaniji. Do sada je objavila ukupno 39 pjesama i 4 albuma, od kojih su neke bile veliki hitovi u Albaniji.

Sa 15 godina Besa se kao srednjoškolka preselila u Ujedinjeno Kraljevstvo. Iako je živjela daleko od rodne Albanije, to je nije spriječilo da radi na svojoj debitantskoj pjesmi "Me Beso" koju je napisao veoma uspješan albanski producent Flori Mumajesi. Ova numera dobila je glavnu nagradu u "Mikorofoni i Arte" 2003. godine.

Napisala je himnu

Ona je 2023. godine objavila je himnu lokalnog albanskog fudbalskog tima "Apolonija" iz grada Fiera, gdje je umjetnica i rođena. Napisala je himnu kao počast svojim korijenima i izvela himnu za pristalice tima.

Besa je ambasador za zaštitu prava životinja.

Besa je veoma aktivno uključena u društvene akcije zaštite životinja, životne sredine, žena žrtava porodičnog nasilja i dobrotvornih akcija za pomoć djeci bez roditelja. Ima tri mačke i šest pasa lutalica koje je spasila sa ulica Albanije. Takođe je aktivistkinja za društvene ciljeve slobode, jednakosti, prava životinja, kao i u borbi protiv nasilja nad ženama i diskriminacije.

(Kurir.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije