Muzika

Kolege i prijatelji opraštaju se od Merime Njegomir: "Njene pesme odlaze u legendu"

Kolege i prijatelji opraštaju se od Merime Njegomir: "Njene pesme odlaze u legendu"
Foto: Print Screen/Instagram/merimanjegomirofficial | Kolege i prijatelji opraštaju se od Merime Njegomir: "Njene pesme odlaze u legendu"

Mnogobrojne kolege, prijatelji i poštovaoci opraštaju se od naše poznate pjevačice narodne muzike Merime Njegomir koja je danas preminula u 69. godini poslije kraće i teške bolesti.

Merima Njegomir preminula je u 69. godini od karcinoma pankreasa. U narodnoj muzici ostavila je neizbrisiv pečat, koji će trajati.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici Merime Njegomir, u kojem se kaže:

"Sa velikom tugom sam primio vest o smrti Merime Njegomir, umetnice raskošnog glasa i talenta, koju su volele mnoge generacije poštovalaca i ljubitelja muzike u zemlji i u inostranstvu. Merima je za sobom ostavila bogat legat, čuvajući bogatstvo naše izvorne muzike, koju je promovisala nastupima u nekim od najčuvenijih koncertnih dvorana u Evropi i svetu. Umela je da udahne život i gotovo zaboravljenom muzičkom blagu, pevajući na mnogim jezicima, čime je stekla poštovanje i naklonost brojne inostrane publike.

Pamtićemo je po nesvakidašnjem talentu, ali i po skromnosti, po osobinama vrhunskog izvođača kojima se izdvojila u sam vrh muzičke umetnosti. Izražavam najdublje saučešće porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima naše Merime. Neka počiva u miru."

Kako je istakao Predrag Peca Popović, Merima Njegomir je svojim glasom afirmisala našu kulturu.

"Otišla je izuzetna umetnica koja spada u najznačajnije interpretatore narodne muzike u Jugoslaviji i Srbiji i koja je afirmisala našu bogatu kulturnu baštinu", rekao je hroničar pop kulture, Predrag Peca Popović, povodom smrti pjevačice Merime Njegomir.

Popović je naglasio da je Njegomir poštovala muziku koju interpretira.

"Od kada je ušla u muziku Merima Njegomir je imala plemeniti odnos prema sopstvenom talentu i bogatoj kulturnoj baštini koju je tim glasom predstavljala. Njen glas je pretvorio neke pesme nastale u drugoj polovini 20. veka u tradicionale koji će ostati besmrtni...", istakao je Popović.

Prema njegovim riječima, Njegomirova je svoje mjesto pronašla među najznačajnijim interpretatorima narodne muzike u Jugoslaviji koje kritika često naziva vedetama "srpskog sola".

"Njegomir je svojim glasom i odnosom prema muzici stala u red sa Predragom Cunetom Gojkovićem, Vasilijom Radojčić, Predragom Živkovićem Tozovcem, Tomom Zdravkovićem...To su interpretatori koji su oživljavali najlepše u našoj narodnoj muzici i bili obožavani od naroda i stručne javnosti. Merima Njegomir spada u sam vrh naše narodne muzike", zaključio je je Predrag Peca Popović.

Od Merime Njegomir oprostile su se brojne kolege i koleginice, Lepa Lukić, Vera Matović, Ana Bekuta, Snežana Đurišić, kao pjevač Nikola Rokvić.

Nikola je objavio Meriminu sliku na Instagramu, i ispod nje napisao dirljive riječi:

"Draga moja Merima, neka te Gospod prigrli u svom naručju! Neka ti je večna slava".

Lepa Lukić naglasila je da će Merimu Njegomir svi pamtiti po izuzetnom glasu i besmrtnim pesmama.

"Merima je bila dobar čovek i izuzetan umetnik. Mnogo mi je teško što je tako brzo otišla... Bolest je bila jača od njenog optimizma i snage kojom je išla kroz život i karijeru", istakla je Lepa Lukić.

Kako ističe, nema sumnje da je Njegomir predstavljala najbolje od naše muzičke kulturne baštine.

"Njen glas je dotakao mnoga srca i publika je to umela da ceni. Pevala je elegantno, njene pesme su bile izuzetno emotivne...Merime i njene pesme se sele u legendu", rekla je Lepa Lukić.

Od poznate pjevačice na Instagramu se oprostio i Novak Đoković.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić uputio je saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima Merime Njegomir.

"Sa velikom tugom sam primio vest da je otišla Merima Njegomir, naša proslavljena umetnica, jedna od najvećih koje smo ikad imali. Iza naše Merime koju su obožavale generacije ostao je nenadoknadiv gubitak i mesto na vrhu naše narodne i tradicionalne muzike. Merima je sačuvala od zaborava bisere naše stare muzike, pamtićemo je kao velikog čuvara naše baštine, a njen glas će ostati zauvek kao njen najveći spomenik", naveo je Dačić, saopšteno je iz Kabineta predsjednika parlamenta.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije