Muzika

Kolege se opraštaju od Đuričića: Zbogom velikom čovjeku

Kolege se opraštaju od Đuričića: Zbogom velikom čovjeku
Foto: Tanjug | Kolege se opraštaju od Đuričića: Zbogom velikom čovjeku

Muzički i dramski umjetnici se i dalje na društvenim mrežama u nevjerici opraštaju od bubnjara i kompozitora Dragoljuba Ðuričića, koji je juče preminuo od posljedica virusa korona.

Članovi beogradske rok grupe "Van Gogh" na svojoj Facebook stranici napisali su: "Poslednje zbogom dragom bratu Dragoljubu, Velikom Umetniku, Velikom Bubnjaru, a pre svega Velikom Čoveku!

Bila je čast dijeliti binu i komšiluk, prozor u prozor sa tobom.

Putuj s mirom, plemeniti Dive! Hvala za sve! Pamtićemo te zauvek!

Vole te Van Gogh Ðule, Srba i Dragan!"

Muzičar Kiki Lesendrić je takođe na Facebooku sa svojom kultnom grupom "Piloti" evocirao uspomene kroz saradnju s čuvenim bubnjarem.

"Svirao si sa nama kad smo počinjali 1981. godine.

Svirao si sa nama kad smo se ponovo vratili 2008. godine.

Nedostajaćeš nam, Dragoljube.

Nadamo se da će ova crna lista da se završi, ovo nema smisla više", potresen je bio Lesendrić.

Filmska i televizijska rediteljka Jelena Bajić Jočić kratko se oglasila: "Tužno… bolno… dokle više…".

Makedonska pop pjevačica Kaliopi je ispisala - "Zbogom još jednoj velikoj duši…"

Pozorište Atelje 212 oprostilo se od svog bivšeg umjetničkog saradnika koji je komponovao muziku za nekoliko predstava tog teatra.

"Muzička i pozorišna scena ostala je bez još jednog velikana.

Čuveni bubnjar Dragoljub Ðuričić preminuo je u 69. godini", napisali su iz teatra.

A onda slijede njegove riječi kao istaknut citat: "Kad se osvrneš onako, letimice izgleda kao da treba nešto novo da počnem, kao da je nekoliko dana prošlo, ali kada se sjetim gdje i šta… E tada je to cijeli jedan život!

Mijenjao bih dosta toga, mislim da sam se drugima dosta davao, a tada sam sebe najviše gubio… Ali i to sam ja, svačiji".

Dragoljub Ðuričić je komponovao muziku za predstave Ateljea 212 - "Policajci" Slavomira Mrožeka u režiji Darijana Mihajlovića (1996), "Art" Jasmine Reze u režiji Alise Stojanović (1997) i "Bračna igra" Edvarda Olbija u režiji Ivane Ðilas (1998).

"Jao, ljudi. Ovo nije istina. Spaliću se. Mnogo sam voleo Dragoljuba", naveo je Ivan M. Lalić, direktor i osnivač festivala "Mikser", dramski pisac i scenarista navodeći da su se intenzivno družili u jednom periodu života.

Pjesmu na YouTube kanalu "Prayer" od muzičara Kita Džereta okačio je džez pijanista Vasil Hadžimanov sa porukom: "Za sve prijatelje muzičare koji više nisu sa nama. Dragoljube, počivaj u miru".

Kristina Kovač je ispisala na Facebook nalogu: "Nemam reči. Dragoljub, jedan čovek tako pun života i topline, uvek nasmejan, pričljiv, uvek tako svoj. Za mene je zauvek postao simbol slobode i bunta kada smo delili pločnike Beograda u šetnjama i kada je svojim nepresušnim entuzijazmom, pravdoljubivošću i sopstvenom inicijativom, davao ritam hiljadama mladih i starih koraka, u borbi za pravdu".

Onda je dodala: "Njegov ritam, njegova energija, njegov osmeh - to su stvari koje ne mogu da umru.

Dragoljube, udaraj nam ritam tamo odozgore, čućemo i čuvaćemo odjeke tvojih bubnjeva, slobode koju su oduvek obećavali, u svojim srcima zauvek".

Glumica i producentkinja Bojana Maljević objavila je video-zapis na Facebooku gdje se vidi veliki muzičar kako na Rosama ima kraću svirku sa svojim mlađim kolegama bubnjarima, pun života, energije, elana.

Bojanin tekst je zapisan i stoji uz video-klip: "Dragoljub. Ðuričić. U kafani, u pozorištu, u parku, na protestima, na ulici, na koncertima, na Tašu i na Rosama... uvek nasmejan."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije