Muzika

Kompanija "Mascom" neovlašteno koristila muziku kultnog EKV-a

Kompanija "Mascom" neovlašteno koristila muziku kultnog EKV-a
Foto: N.N. | Kompanija "Mascom" neovlašteno koristila muziku kultnog EKV-a
Neda Vukadin

Zadužbina Milana Mladenovića objavila je da je Privredni sud u Beogradu zabranio privremenom mjerom dalju prodaju i oglašavanje "Mascomovih" LP i CD izdanja grupe "Ekatarina velika" (EKV) "Dum Dum", "Neko nas posmatra", "Samo par godina za nas", "Iznad grada" i "Krug".

Kompanija "Mascom" je, kako se navodi u toj objavi, dužna da u roku od osam dana povuče navedena izdanja iz prodaje pod prijetnjom novčane kazne od 500.000 dinara.

Sud je odredio ove mjere radi obezbjeđenja moralnih autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića, Ivana Fecea Firčija, Ivana Rankovića, Marka Milivojevića, Dragiše Uskokovića i Bojana Pečara, zato što je "Mascom" izdao i prodavao ove nosače zvuka bez navođenja njihovih imena, čime je prekršio zakonsku obavezu da označi autora i izvođača na muzičkom djelu.

"Još od 2015. godine se vlasnik kompanije 'Mascom' bez ikakvog pravnog osnova deklariše kao vlasnik prava nad fonogramima za četiri studijska i dva live albuma, tvrdeći da je ta prava otkupio od poslednjeg menadžera EKV-a, koji ni sam nikada nije bio vlasnik spornih fonograma, jer su stvarni vlasnici PGP RTS (za studijske albume) i članovi benda EKV (za live snimke). 'Mascom' od tada izdaje piratska izdanja za koja nije dobio dozvolu ni vlasnika fonograma niti obnovio ugovore s autorima i interpretatorima. Ova prevara je polazna tačka za nekoliko sudskih sporova koje po raznim osnovama protiv kompanija 'Mascom' i 'Tin Drum' vode Zadužbina Milana Mladenovića, nekadašnji članovi EKV-a, kao i PGP RTS", navodi Zadužbina.

Kako se dodaje, iako je ovo rješenje o privremenoj mjeri samo dio dugog pravnog procesa koji Zadužbina Milana Mladenovića i nekadašnji članovi benda EKV vode protiv kompanije "Mascom", ona predstavlja veliki korak ka zadovoljenju pravde. "Nadamo se da će sud i svojim daljim odlukama dovesti do poštovanja zakonskih autorskih i interpretatorskih prava", zaključuju iz Zadužbine Milana Mladenovića.

Prethodno su prošle godine kompanije "Mascom" i "Tin Drum" pokrenule konkurs "EKV: Tvoja pjesma", a Zadužbina Milana Mladenovića reagovala je tada navodeći da je jedini legalni i pravni nasljednik zaostavštine Milana Mladenovića i imena ove kultne jugoslovenske rok grupe, od kako ga je registrovala u Zavodu za intelektualnu svojinu. 

Privredni sud kasnije je privremenom mjerom zabranio kompaniji "Mascom" da koristi znak EKV u nazivu konkursa, ali je u januaru ove godine Privredni apelacioni sud ukinuo tu mjeru.

Zadužbina Milana Mladenovića je nevladina neprofitna organizacija osnovana prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila Milanova majka Danica Mladenović. Zadužbina djeluje u cilju da očuva umjetničku, autorsku i ličnu zaostavštinu Milana Mladenovića.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije