SP Qatar 2022.

Muzika

Koncert Dinka Blagojevića i Anastasije Marić u Banskom dvoru

Koncert Dinka Blagojevića i Anastasije Marić u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | Koncert Dinka Blagojevića i Anastasije Marić u Banskom dvoru

BANJALUKA - Koncert Dinka Blagojevića na klaviru i Anastasije Marić na violini biće održan u Koncernoj sali Kulturnog centra Banski dvor sutra s početkom u 20 časova.

Dinko Blagojević rođen je u Gradišci, Republika Srpska. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović. Magistrirao je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci u klasi iste profesorice. Usavršavao se na majstorskim kursevima profesora Dušana Trbojevića, Nevene Popović, Žan-Kloda Penetijea i Aleksandra Serdara.  Kao solista i član kamernih ansambala nastupio je na različitim muzičkim svečanostima u Zemunu, susretima muzičkih akademija u Novom Sadu te na koncertima studenata klavirskog odsjeka FMU u dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu. 

Snimao je za Televiziju Srbije (studija Beograd i Novi Sad) i Radio-televiziju Republike Srpske. Na Akademiji umjetnosti u Banjaluci zaposlen je od 1999. godine. Od prvih dana profesionalnog angažmana u Banjaluci učestvuje u nizu nastupa i tako doprinosi bogatstvu muzičkog života grada.  Nastupa u regionu. Radi u zvanju redovnog profesora na Katedri za klavir Akademije umjetnosti u Banjaluci.  Trenutno pohađa doktorske studije klavira na FMU u klasi red. prof. Ljiljane Vukelje.

Anastasija Marić  rođena je 1999. godine u Banjaluci. Dobitnica je Svetosavske nagrade Muzičke škole "Vlado Milošević" i bila je đak generacije. Godine 2018. upisuje studije violine na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u klasi prof. Maje Jokanović, da bi drugu godinu studija nastavila u klasi prof. Ivana Otaševića. S početkom studija stupa na poziciju prve tuti violine orkestra Akademije umjetnosti. Tokom akademskog obrazovanja učestvuje na brojnim koncertima, takmičenjima i mnogim svečanostima kao solo izvođač, član orkestra te kao član kamernih ansambala.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije