Muzika

Koncert Gradskog tamburaškog orkestra: Duh kafane u muzici tambure

Koncert Gradskog tamburaškog orkestra: Duh kafane u muzici tambure
Foto: N.N. | Koncert Gradskog tamburaškog orkestra: Duh kafane u muzici tambure
Milan Rakulj

BANJALUKA - Velika koncertna dvorana Banskog dvora bila je tijesna u četvrtak uveče za sve ljubitelje tambure, te je novogodišnji gala koncert "Ja te pjesmom zovem", održan u četvrtak uveče, Gradski tamburaški orkestar (GTO BL) trebalo da održi i u petak.

Ovaj put na repertoaru tamburaša sa Vrbasa bile su kafanske pjesme Cuneta Gojkovića, Tome Zdravkovića, Silvane Armenulić i drugih velikana narodne muzike, a po riječima Zlatana Mirića, dirigenta GTO, njihove pjesme manje su svirački zahtjevne od opere ili klasike, što je orkestru zbog trenutne smjene generacija znatno i olakšalo posao.

"Za ovako postavljen program imali smo ogromnu pomoć naših stalnih vokala te nama dragih gostiju, redom vrhunskih pjevača. S nama je ponovo naša stara prijateljica Aleksandra Radović, tu su i Biljana Nedić, Aljoša Đumić, Dejan Ćulum, Velimir Blanić, Danijela Knežević, Nataša Vukojević te Toni Popović i Ljuban Trbojević, jedna probrana ekipa odličnih vokala, koji su svaki na svoj način obogatili naš nastup", rekao je Mirić.

On je pred koncert s ekipom iz Gradskog tamburaškog orkestra predstavio i njihov prvi album s autorskim pjesmama, te spot za pjesmu "Banjalučkom ulicom", koji su već pobrali pozitivne kritike publike i stručne javnosti.

Album pod nazivom "Poziv na ples" sniman je u studiju "Oksigen", poznatog banjalučkog muzičara Momira - Mome Nikića.

"Mnogo smo ponosni na urađeni posao, jer je riječ o prvom albumu GTO s našim autorskim pjesmama tamburaške muzike, koje su otpjevali Aleksandra Radović i Aljoša Đumić. Ukupno je snimljeno devet numera koje, iako su tamburaške muzike, na neki način odskaču iz klasičnih kanona za ovu vrstu muzike i drže duh vremena uz priključak muzičkom ukusu mlađih generacija. Pjesme su nastale zadnjih pet-šest godina, a neke su već izvođene na našim nastupima širom regiona", ističe Mirić.

On dodaje da ova dva koncerta sumiraju uspješnu godinu Gradskog tamburaškog orkestra, ali da u isto vrijeme i najavljuju još jednu bogatu sezonu.

"U ovoj godini imamo u planu nekih 50 koncerata širom BiH i regiona. Takođe, idemo i na rusku turneju, koja je organizovana uz pomoć grada Njižni Novogorod, bratskog grada Banjaluke", zaključio je Mirić.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije