Muzika

Koncert Gradskog tamburaškog orkestra: Duh kafane u muzici tambure

Koncert Gradskog tamburaškog orkestra: Duh kafane u muzici tambure
Foto: N.N. | Koncert Gradskog tamburaškog orkestra: Duh kafane u muzici tambure

BANJALUKA - Velika koncertna dvorana Banskog dvora bila je tijesna u četvrtak uveče za sve ljubitelje tambure, te je novogodišnji gala koncert "Ja te pjesmom zovem", održan u četvrtak uveče, Gradski tamburaški orkestar (GTO BL) trebalo da održi i u petak.

Ovaj put na repertoaru tamburaša sa Vrbasa bile su kafanske pjesme Cuneta Gojkovića, Tome Zdravkovića, Silvane Armenulić i drugih velikana narodne muzike, a po riječima Zlatana Mirića, dirigenta GTO, njihove pjesme manje su svirački zahtjevne od opere ili klasike, što je orkestru zbog trenutne smjene generacija znatno i olakšalo posao.

"Za ovako postavljen program imali smo ogromnu pomoć naših stalnih vokala te nama dragih gostiju, redom vrhunskih pjevača. S nama je ponovo naša stara prijateljica Aleksandra Radović, tu su i Biljana Nedić, Aljoša Đumić, Dejan Ćulum, Velimir Blanić, Danijela Knežević, Nataša Vukojević te Toni Popović i Ljuban Trbojević, jedna probrana ekipa odličnih vokala, koji su svaki na svoj način obogatili naš nastup", rekao je Mirić.

On je pred koncert s ekipom iz Gradskog tamburaškog orkestra predstavio i njihov prvi album s autorskim pjesmama, te spot za pjesmu "Banjalučkom ulicom", koji su već pobrali pozitivne kritike publike i stručne javnosti.

Album pod nazivom "Poziv na ples" sniman je u studiju "Oksigen", poznatog banjalučkog muzičara Momira - Mome Nikića.

"Mnogo smo ponosni na urađeni posao, jer je riječ o prvom albumu GTO s našim autorskim pjesmama tamburaške muzike, koje su otpjevali Aleksandra Radović i Aljoša Đumić. Ukupno je snimljeno devet numera koje, iako su tamburaške muzike, na neki način odskaču iz klasičnih kanona za ovu vrstu muzike i drže duh vremena uz priključak muzičkom ukusu mlađih generacija. Pjesme su nastale zadnjih pet-šest godina, a neke su već izvođene na našim nastupima širom regiona", ističe Mirić.

On dodaje da ova dva koncerta sumiraju uspješnu godinu Gradskog tamburaškog orkestra, ali da u isto vrijeme i najavljuju još jednu bogatu sezonu.

"U ovoj godini imamo u planu nekih 50 koncerata širom BiH i regiona. Takođe, idemo i na rusku turneju, koja je organizovana uz pomoć grada Njižni Novogorod, bratskog grada Banjaluke", zaključio je Mirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije