Muzika

Koncert Gudačkog orkestra i solista: "Serenada za... Vjeverice" u NP RS

Koncert Gudačkog orkestra i solista: "Serenada za... Vjeverice" u NP RS
Foto: Narodno pozorište Republike Srpske | Koncert Gudačkog orkestra i solista: "Serenada za... Vjeverice" u NP RS

BANJALUKA - Koncert naziva "Serenada za... Vjeverice" biće održan 27. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) sa početkom u 20 časova, a uz jednu kupljenu ulaznicu druga se dobija na poklon u okviru akcije "U susret teatar festu".

Kako navode iz NP RS, na koncertu će nastupati Gudački orkestar NP RS i solisti Lidija Pejaković - violina, Borjana Mikavica - mecosopran, Marija Pilipović - flauta i Radovan Ivanović - harmonika.

"Šta nas uči fenomen globalnog zagrevanja? Najjednostavnije rečeno, da u februaru tokom zime temperatura vazduha može biti 29 stepeni, odnosno da u aprilu i maju može pasti sneg i biti dva stepena. Ovaj vrtoglavi period sa krizom identiteta godišnjih doba naveo nas je da napravimo koncept u kojem ćemo za samo sat vremena muzike proći od jeseni i zime do proleća i leta. Svakako želimo da uživate, ali neka ovaj koncert bude i opomena da čuvamo prirodu i razmišljamo o fenomenu  globalnog zagrevanja", zapisao je o koncertu dirigent i umjetnički direktor Dušan V. Urošević.

Na programu su djela "Zima" iz "Četiri godišnja doba" kompozitora Antonia Vivaldija, Arija "Erbarme dich, mein Gott" iz "Pasije po Mateju" Johana Sebastijana Baha, "Palladio" Karla Dženkinsa, "Ka zvezdama, za harmoniku i gudače" Tatjane Milošević Mijanović, "Godišnja doba" Davida Mastikose i "Vjeverice" Hermana Biftinka.

"Naučnici procenjuju da veverice u najboljem slučaju pronađu samo dve trećine zakopanih lešnika, od kojih su neki i tuđi lešnici. A ostatak? Većina zaboravljenih i izgubljenih lešnika ili žireva će izrasti u drveće, čineći veverice malim herojima koji sade drveće čak i ako toga nisu svesne", zaključio je Dušan V. Urošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije